Další výraznou změnou může projít lokalita Kolářových sadů. A tentokrát má dojít na hvězdárnu – dominantu největšího prostějovského parku, která by měla projít rekonstrukcí, navíc výraznou. Olomoucký kraj, pod který provoz hvězdárny spadá, už vypsal architektonickou soutěž. Její podobu nedávno zveřejnilo i město Prostějov na svých stránkách.

 

„Hvězdárna je netypická stavba, proto věřím, že také návrhy přihlášené do architektonické soutěže budou představovat originální díla, která dají hvězdárně moderní a neotřelou podobu,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Podrobnosti přidalo osazenstvo organizace Muzea a galerie v Prostějově, pod kterou hvězdárna spadá. „Zda bude hvězdárna rozšířena, nebo jen upravena, to se teprve uvidí. Musí se ale dodržet dispozice pozemku. Jen na předzahrádce se dá nově stavět,“ konstatovala pro Večerník ředitelka instituce Veronika Hrbáčková.

Samo zadání architektonické soutěže už je zveřejněné. Počítá se v něm například s planetáriem, větším sálem i úpravou venkovního prostoru. Architekti pro přihlášení musí dodat desítky pohledů, výkresů a údajů. Celkově se ale pojetí hvězdárny může výrazně lišit. „Záleží, s čím přijdou architekti. Hlavně by ale mělo jít o změnu prostor hvězdárny. Nyní jsou zde spíše komůrky. Nově by mělo vzniknout třeba foyer, dále lepší přednáškový sál. Stejně jako klubová místnost,“ prozradil vedoucí hvězdárny Rudolf Novák.

Hvězdárna slouží pravidelným pozorováním a přednáškové činnosti. Zároveň pořádá i programy pro děti a mládež. „Celkově by měla být hvězdárna upravena tak, aby poskytovala komfort pro skupiny třicet až šedesát osob. Pro zaměstnance se toho moc nezmění. Ale budova by měla být přívětivější k návštěvníkům, aby se v ní cítili lépe,“ poznamenal k hvězdárně postavené koncem padesátých let minulého století a zprovozněné v roce 1961. Mnohé vnitřní prostory přitom za desítky let nedoznaly velkých změn. „Je nemožné, aby hvězdárna v současné podobě zůstala. Zejména pokud jde o interiér,“ míní ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.