Pět dnů plných divadel, představení i zajímavých nápadů. To přinesl už tradiční prostějovský divadelní festival MEDart, který napsal již jedenadvacátý ročník. Akce pod taktovkou Základní umělecké školy Prostějov se konala minulý týden v zámku a jeho okolí. A zaujmout mohla úplně všechny.

I proto, že jak interpreti, tak jejich žánry byly velmi rozmanité. „Záběr byl, tak jako vždy, od žáků mateřských škol až po dospělé,“ prozradila ředitelka Základní umělecké školy Prostějov Eliška Kunčíková.

Na festivalu se představila zejména prostějovská divadla. Nechyběl Point, který stihl představení krátce před zakončením divadelní sezóny. Dále pak Divadlo hanácké obce nebo Moje divadlo. Hostem byla tentokrát Damúza Praha. „Představily se prostějovské divadelní amatérské soubory a hosté. Tradičně máme workshop pro žáky, který probíhal na nádvoří zámku,“ potvrdila Kunčíková.

Letošní ročník byl pak jednou věcí výjimečný, navazoval totiž na pernštejnské slavnosti připomínající významný šlechtický rod, který stál za vzestupem Prostějova. „Do MEDartu byla zapojena i návštěva u Pernštejnů. Byly zde oživlé prostory našeho zámku, prostory, které slouží pro výuku. Dramatickou formou se návštěvníci seznámili se zámkem. A proběhl zde jarmark, který se nesl v duchu středověku, žáci tvořili keramické a proutěné věci,“ připomněla ředitelka Základní umělecké školy Prostějov.

Součástí programu byl ale také třeba storrytelling, velice netradiční zpracování (nejen) klasických autorů. Kdy se z knih přenesla slova do vyprávění, často dramatického, ještě častěji vtipného. A závěr? Ten patřil dětem z mateřské školy. MEDart zkrátka během pouhého necelého týdne připomněl, jak rozmanité, pestré a vždy zajímavé dokáže být umění divadelníků.