Může to být výtah vystřelující mezi ty největší herecké hvězdy budoucnosti. Nebo také „jen“ parádní týden před prázdninami strávený s ulítlými lidmi na stejné vlně plné energie a originality. To vše a ještě mnohem víc představuje Wolkrův Prostějov pro své účastníky, kterých se v postupových kolech letos sešlo nejvíce za posledních mnoho let. Ti ze všech nejlepší si to pak po pěti dnech plných vystoupení recitátorských i divadelních společně užili na závěrečném večeru konaném uplynulou sobotu 18. června v sále Kulturního klubu Duha. 

 Jen člověk zcela neznalý věci si může myslet, že festival poezie a divadla je o recitování básniček. Mnohem víc je o celkovém přístupu ke světu, v němž se snoubí láska k českému jazyku s nezbytnou dávkou hravosti, exhibicionismu a výstřednosti. To se potvrzovalo během celého letošního pětidenního programu 65. ročníku, který v úterý odstartoval průvodem se svíčkami. Zástup se vydal od Duhy k soše Jiřího Wolkera. Poetické zahájení festivalu bylo v souladu s tím, že letošní ročník byl věnován 100. výročí narození Jana Skácela. Ostatně sladce posmutnělá tvorba básníka bytostně spjatého s Moravou je dnes známá hlavně díky zhudebnění jeho textů kapelou Hradišťan. Vlastní program festivalu pak kromě Kulturního klubu Duha a Městského divadla v Prostějově probíhal také na zahrádce Národního domu, pokud tedy do jeho průběhu nepromluvilo počasí v podobě čtvrteční průtrže mračen.

Hollywoodské finále

Oč bylo zahájení festivalu komornější, o to pak bylo jeho zakončení bombastičtější. Neslo se totiž v lehce parodickém duchu na předávání Cen americké filmové akademie Oscar. Na ni odkazovala i stříbrná socha na pódiu, která se však jmenovala Jan a hned na začátku večera se skácela. „Vítáme vás na večeru, na nějž si mnozí z vás pořídili grandiózní róby, čímž vykoupili místní sekáče,“ přivítal všechny moderátor Vít Roleček.

Nevídaný tucet laureátů

I v dalším průběhu se ukázalo, že navzdory vší snaze má, co se týče nadhledu i nadsázky, Los Angeles k Prostějovu stále ještě daleko. „Letošní ročník byl veskrze přátelský a pozitivně naladěný. Prostě úžasně červnový,“ zhodnotila za organizátory Martina Drmolová z prostějovského KK Duha, která tím narážela na fakt, že v minulých letech se kvůli covidu musel festival konat v září.

Přehlídka se těšila také z rekordního počtu účastníků ať už mezi recitátory, tak i v případě soutěžících divadel. „Když se to spojilo s nebývale malým počtem omluvenek, tak jsme dokázali překonat dokonce i všechny ročníky před covidem. Snad i díky této kvantitě jsme se mohli těšit z velké kvality. Ostatně letos bylo vyhlášeno nevídaných dvanáct laureátů Wolkrova Prostějova, vždy po čtyřech v každé věkové kategorii,“ radovala se Ivana Lubinová z pořádající agentury NIPOS-ARTAMA.

Divadlo My zvítězilo u poroty i diváků 

Mezi divadly cenu diváků i hlavní ceny posbíralo Divadlo My z Plzně s inscenací Svatá hlava, jež vznikla na základě prózy Hany Lehečkové. „V lockdownu jsme neměli co dělat, a tak jsme z toho všeho chtěli na chvíli uniknout. Začali jsme tedy zkoušet, ale nebylo to na jevišti, ale u hlavního představitele v bytě. Bylo to takové bytové divadlo,“ prozradila režisérka představení Renata Vordová, která je na Wolkrově Prostějově častým hostem.

Ostatně před třinácti lety zde publikum zcela uhranula autorskou inscenací Včera se mi zdálo v podání souboru Třetí věk tvořeného seniorkami z Loun, jež do té doby neměly s divadlem žádné zkušenosti.

Je velice pravděpodobné, že s Renatou Vordovou i dalšími známými tvářemi se v Prostějově potkáme už za rok, kdy by se tu měl konat už 66. ročník tohoto poetického festivalu. 

  

LAUREÁTI WOLKROVA PROSTĚJOVA 2022

 

Sóloví recitátoři:

I. kategorie

Eliška Nedvědová                  Lucie Faulerová: Smrtholka

Vavřinec Poustecký             Christian Morgenstern / Josef Hiršal: Tapetový květ, Dvě láhve, Tyčkový plot

Alžběta Rokytová                 Josef K. Plzeňský: Hodina matematiky

Marie Indrová                      Filip Jan Zvolský: Domů

II. kategorie

Jan Kosejk                            Slawomir Mrožek / Otakar Bartoš: Děti

Daniel Klouda                      Ascanio Celestini / Tereza Sieglová: Člověk s deštníkem

Anna Kravčuková                Marie-Thérese Cuny, Annie Girardot / Anna Kareninová-Fureková: Teta jeptiška

Nicole Haismanová Romská pohádka / převyprávěla: Milena Hübschmanová: O mrtvém milenci

III. Kategorie

Hana Patrasová                    Benny Andersen / František Fröhlich, Marian Palla: Štěstí, Ranní zpěv, Procházka

Gabriela Zelená Sittová      Josef Jedlička: Děti

František Kaska                   Ivan Wernisch: Mládeži (pásmo)

Alžběta Rajchlová                Jitka N. Srbová: výběr básní ze sbírky Les

DIVADLA POEZIE:

Cena Jana Roubala

Soubor Bezejména, Liberec za kolektivní uchopení tématu v inscenaci Svědectví o životě v KLDR

Cena Wolkrova Prostějova s nominací na Jiráskův Hronov

Divadlo My, Plzeň za inscenaci Svatá hlava

Cena Wolkrova Prostějova s doporučením na Jiráskův Hronov

Convivium, Jaroměř s představením Viktorka

V.E.M. 3 ROHLÍKY, Karviná za poetickou miniaturu Čtverylka vrahounčina

Taneční a pohybové studio Magdaléna, Jablonec nad Nisou za inscenaci Modlitba za svobodu