Krásné malby, hodně pravěku a taky nostalgické vzpomínky nejen pro střední a starší generaci. To je výstava v Muzeu a galerii Prostějov „Svět Zdeňka Buriana“, kterou bylo možné poprvé objevit uplynulý čtvrtek. Ovšem ne prostřednictvím slavného malíře pravěké flóry a fauny, ale díky jeho následovníkům. V sálech prostějovského muzea se jich představilo pět. A tito tvůrci nabídli velmi bohatý výběr nejen technik, ale také motivů. Bohužel ne na dlouho, neboť dle nařízení vlády ČR jsou všechny instituce tohoto druhu kvůli koronavirové pandemii od dnešního dne uzavřeny. Zrušena byla i čtvrteční vernisáž.

 

Pojďme si alespoň výstavu trochu přiblížit. Jak totiž ukazují kresby a malby, není pravěk jako pravěk. Zatímco tak někteří z autorů vystavují zejména dinosaury a další zase člověka z doby před desítkami tisíc i miliony let, třeba Jiří Svoboda ztvárňuje konkrétní lokality v době čtvrtohor i dříve. „Taková věc tady nikdy nebyla. Sama jsem Paleoart viděla před šesti lety v Novém Jičíně, kdy to založili. Pojítkem jsou vědecké obrazové rekonstrukce a hlásí se k odkazu Zdeňka Buriana,“ uvedla kurátorka výstavy Vladimíra Jašková. „Když vidíme šedý šutr, zkamenělinu, tak si těžko představíme, jak ten živočich vypadal. A jejich tvorba opravdu vychází z vědeckých nálezů a umí tomu vdechnout život. Všichni jsme na tom odkojení,“ prozradila kurátorka, jejíž odborností je právě paleontologie.

Výstava má fakticky tři části. Jedna je věnována dětem, další pak zkamenělinám z Prostějovska – třeba nálezům z Ondratic nebo Čelechovic na Hané. Největší část je ale věnovaná jednak Zdeňku Burianovi a jednak právě jeho nástupcům. „Mě osobně oslovila tvorba Zdeňka Buriana asi v osmi letech, kdy jsem zdědil po bratrovi knížku s jeho ilustracemi. Chytilo mě to a doteď nepustilo,“ usmívá se jeden z vystavujících autorů Petr Modlitba. S kolegy část ilustrací sdílí prostřednictvím výstav, další kreslí takříkajíc na zakázku pro odborníky a ve spolupráci s nimi. „Snažím se být ve tvorbě komplexní, takže tvořím třeba tvorbu zemského povrchu, dobu křídy nebo právě vývoj člověka,“ uvedl Modlitba, zakladatel Paleoartu a připustil rovněž, že z důvodu koronaviru může být výstava po domluvě s muzeem prodloužena než do původně plánovaného 6. prosince.

„Je moc dobře, že tito lidé tvoří. Zdeněk Burian už nic neudělá a ty výzkumy jdou dále,“ zhodnotila kurátorka Vladimíra Jašková přínos pětice autorů. Jejich kresby, malby, náčrty i trojrozměrné modely zdobí dva sály prostějovského muzea, které ovšem nyní osiřely...