Tady byl opět nával! Uplynulou sobotu 23. července dorazil na plumlovský zámek světoznámý fotograf Jan Saudek. Slavná osobnost se přijela v doprovodu své manželky Pavlíny podívat na společnou prodejní výstavu, která je k vidění už od začátku června. Na oba manžely čekal dav zvědavců. 

Za vznikem výstavy stála iniciativa manželů Jindřicha a Barbory Skácelových. „Chtěli jsme tímto způsobem navázat na úspěch loňské výstavy, která se konala v prostějovském muzeu, a jsme rádi, že nám zdejší kastelán Pavel Zástěra vyšel vstříc. Snad to bude začátek dlouhodobější spolupráce,“ nastínil Jindřich Skácel s tím, že na výstavu přispěl Olomoucký kraj. „Jinak to však šlo celé z naší kapsy, takže děti letos zřejmě budou muset oželet Vánoce,“ tak trochu zažertoval Skácel.

Oba manželé na Hanou dorazili v dobré náladě. „Jan je solitér, který obvykle vystavuje sám. Už má za sebou výstavu se svojí dcerou a teď to dal dohromady i se mnou,“ libovala si Pavlína Saudková, která vystavila snímky vzniklé v populárním „novém“ cirkusu La Putica. 

Jan Saudek před lidmi prohodil dva vtipy, mezi nimiž byl i ten židovský nejkratší údajně znějící: Platím... Pak se již věnoval žertování s konkrétními fanynkami a nekonečnému podepisování.

Ze Saudkovy tvorby jsou na výstavě k vidění méně známé věci, které však nezapřou jeho erotikou nabitou poetiku. Mezi ně nepochybně patří i poslední portrét Jiřího Muchy. Známý spisovatel a bonviván je zde zpodobněn v pokročilém věku ve společnosti ženy, jež mu nabízí své odhalené ňadro. 

Výstava na zámku je prodejní, v jejím dosavadním průběhu se již prodalo deset věcí. „Největší zájem byl o obrazy Jana Saudka, ty už jsou všechny zamluveny,“ potvrdil Jindřich Skácel s tím, že pro zájemce to byla možná poslední příležitost, jak vidět slavného fotografa v prostějovském regionu. „Na příští rok se chystá jeho velká výstava do pražské Národní galerie, takže se bude těmi regionálními určitě šetřit. A co bude dál, zatím nikdo neví,“ naznačil Skácel.

Pozoruhodné je, že i tentokrát výstavu Jana Saudka na schodech plumlovském zámku doplňují díla možná méně známých, ovšem nepochybně kvalitních autorů. Zastoupeny jsou na 12. ročníku Mezinárodní výstavy fotografií Očima, srdcem, objektivem, kterou pořádá plumlovský patriot a fotograf Ivo Snídal. Ten pozval řadu svých známých i tři hosty z Maďarska. „Zaujal mě snímek Karla Ševčíka z cyklu vystaveného v Muzeu Andyho Warhola a asi všechny fotky Vendy Suchého. Jeden z nich se jmenuje Pocta rytíři umění. Nejenže je na úrovni po řemeslné stránce, navíc nezapře autorův smysl pro humor,“ komentoval jeden z návštěvníků. 

Výstava Jana Saudka bude na zámku v Plumlově k vidění ještě do 4. září.