V polovině srpna loňského roku se Prostějov mohl v rámci kulturního léta pokochat Nocí na Karlštejně. Inscenaci přivezl ansámbl Moravského divadla Olomouc. Pro velký úspěch se bude i letos konat venkovní představení. „Těšte se na Podskaláka,“ zve do Kolářových sadů na úterý 30. srpna náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Do dnes už neexistující osady na břehu Vltavy nás zavede děj půvabné lidové operety Podskalák. Příběh o lásce, které není přáno, ale která nakonec dojde šťastného konce, zdobí písně Karla Hašlera. Připomenout si evergreeny My jsme ti Pražáci, vltavská krev, Ta naše písnička česká nebo Až já půjdu do nebe a vnést do publika pozitivní energii je cílem a přáním tvůrců olomoucké inscenace Podskalák.

Inscenace je především poctou písničkáři Karlu Hašlerovi, připomínkou všestranné umělecké osobnosti, jejíž životní cesta tragicky skončila před 80 lety v koncentračním táboře v Mauthausenu. „Písně Karla Hašlera mají v národním povědomí zcela mimořádné postavení a některé z nich díky své prostotě a upřímnosti zlidověly. Proto jsme k původním hudebním číslům operety přidali dalších deset písní, které jsou výběrem toho nejlepšího a nejznámějšího z tvorby Karla Hašlera. Některé z dodaných písní zazní v orchestrální instrumentaci Karla Mládka, další v komorní úpravě pro harmoniku a kytaru,“ přiblížil autor hudebního nastudování Tomáš Hanák.

„Doufám, že písničky Karla Hašlera osloví diváky napříč generacemi a setkáme se tak v hojném počtu v Kolářových sadech,“ doplnila náměstkyně Sokolová s tím, že do sadů zve širokou veřejnost.

Představení začne v 19.00 hodin, vstup je zdarma.

 

33 letak podskalak