„Hoši od gestapa, vy tu pěkně spíte, vy se odtud domů nikdy nevrátíte,“ zpíval za války Karel Hašler. Nebylo to jediné, čím německé okupanty provokoval. Nakonec si pro něj gestapo přišlo přímo na natáčení filmu. Dva dny před Štědrým dnem roku 1941 ho v koncentračním táboře umučili, když na něj v mrazu pustili ledovou sprchu. Právě na jeho písních založilo olomoucké divadlo představení Podskalák, které bylo k vidění uplynulé úterý 30. srpna před hvězdárnou v Kolářových sadech. Šlo o další dílek z programu Prostějovského léta 2022.

Zpívající herci Moravského divadla v Kolářových sadech vystupovali už na sklonku loňského léta, když přijeli s populárním muzikálem Noc na Karlštejně. Tentokrát kromě často zlidovělých písní Karla Hašlera nabídli operetní příběh o Václavovi z Podskalí, který se z války vrací domů a zjišťuje, že jeho chudobná matička již není mezi živými, zatímco bohatý otec se k němu nezná. Představení nabídlo několik vedlejších linek obsahujících zejména „košilaté“ příběhy o ztrátě panenství a jiných potížích...

Kromě specifického „kurtoazního“ humoru bylo vše založené na melodiích, jež si před vypuknutím druhé světové války notovala většina národa. Ještě více pak v lidech rezonovaly po okupaci tehdejšího Československa nacistickým Německem.  

Lidí se v teplém letním podvečeru sešlo možná o něco méně než před rokem, nicméně i tak prostor před hvězdárnou v Kolářových sadech zaplnil velmi poklidný dav, který byste tu normálně asi nečekali. Všichni se pak domů vraceli spokojeni, mnohdy i dojati.

„Bylo to úžasné představení, které ocenili zejména starší lidé. Ti si mohli společně s herci zazpívat krásné, opravdu vlastenecké písně. Já sama jsem si při nich vzpomněla na svoji maminku, s níž jsme si je notovaly při domácích pracích,“ zhodnotila náměstkyně prostějovského primátora odpovědná za kulturu Milada Sokolová, které jsme se při této příležitosti zeptali, zda se Moravské divadlo do Kolářových sadů vrátí i příští rok? „Pokud to bude jen trochu možné, tak se s ředitelem divadla určitě rádi domluvíme,“ usmála se.

Už nyní je jasné, že o zakončení bohatého Prostějovského léta se nadcházející čtvrtek 8. září postará oblíbený hitmaker Michal David, který vystoupí před prostějovskou radnicí.