Kvalitní a různorodá, taková je každoročně výstava Spolku prostějovských fotografů zvaná Memoriál Luďka Mařáka. Letos však neproběhla, její termín musel být kvůli koronaviru posunut. Prostějovští fotografové to ale nevzdali, dokonce na 14. ledna plánují vernisáž této akce. Ta by se měla uskutečnit v Kulturním klubu Duha.

„Všichni se mě ptali, proč to dělám. Odpovídám jim na to, že pokud ne teď, tak už bychom to taky nemuseli uspořádat nikdy,“ konstatuje za spolek Ivo Snídal. Ten dále připomíná, že výstava nebude monotematická, i když přesto bude jeden typ fotografií převažovat. „Bylo by nudné, kdyby šlo jen o jedno téma. Převažují ale krajiny. Koneckonců většina lidí cestuje a na svých cestách fotí. Na pozvánce ale máme zátiší, tedy zase něco trošku jiného,“ uvedl Snídal. Memoriál se koná na počest člena spolku, který tragicky zesnul. Lednová výstava napíše už desátý ročník. „A sám byl pravda fotograf-krajinář,“ odkázal Ivo Snídal opět na převažující motivy snímků, které zájemci o fotografie v Duze spatří.

Kulturní klub má tu výhodu, že je propojený s magistrátem. Znamená to, že nehledě na úroveň či skóre PSA bude výstava přístupná. Možná se však bude muset obejít bez vernisáže. „Mrzelo by mě, kdyby se tak stalo. Už jen kvůli té atmosféře. Ale instalace fotografií proběhne, takže pokud by k tomu mělo dojít, mohou si lidé výstavu prohlédnout alespoň individuálně,“ povzdechl si Snídal.