Vánoce jsou tady! A s nimi také fotografka Vendula Burgrová (27), která dlouhých 10 let fotografovala desítky rodin u vánočních stromečků. Výsledek její práce mohli lidé obdivovat poslední tři dny před Štědrým dnem pod vánočním stromem před prostějovskou radnicí.

Prostory nákladního automobilu zaparkovaného na prostějovském náměstí, v nichž byla netradiční výstava umístěna, se poprvé otevřely v pondělí 21. prosince. Hned první den na ni byla zvědavá zhruba stovka lidí. Zájem přitom neutuchal ani ve dnech následujících. „Mně se hrozně líbí už ta samotná myšlenka, je to prostě výborný nápad. Provedení se mi též líbí, je poznat, že autorka má fotografii vystudovanou. A co obzvláště oceňuji je ta vytrvalost, že to vydržela celých těch deset let,“ zhodnotila Alena Matonohová. Starší nicméně velmi energicky působící dáma přitom litovala, že s podobným projektem nikdo nepřišel v dobách, kdy ona sama měla malé děti. „My máme doma jen takové momentky, nic takhle uceleného. Myslím, že ty rodiny, které se tu najdou, budou mít perfektní vzpomínku,“ dodala.

Návštěvníci se v připravené knize mohli do dalších deseti let ojedinělého fotografického projektu nahlásit přímo na místě. Již při naší úterní návštěvě bylo zájemců skutečně požehnaně. „Beru každého, podmínky jsou v podstatě pouze dvě: mělo by se jednat o rodiny s malými dětmi, protože právě na nich je plynutí času nejlépe vidět. A musí se upsat na celých dalších deset let, neměli by z toho vycouvat, ať se děje, co se děje,“ přiblížila sama autorka, které jsme se zeptali, jak chce zvládnout během svátků všechny rodiny objet a vyfotit. „Záleží na domluvě a volném termínu. Klidně k nim zajedu v únoru, záleží jen na nich, jak dlouho si nechají stromeček nazdobený,“ vysvětlila Vendula Burgrová.

S pozitivním ohlasem hojně navštěvované výstavy byl spokojený i její organizátor. „Náš domovský výstavní prostor v KK Duha je aktuálně opět uzavřený pro veřejnost. Proto plánujeme přesun do OC Zlatá brána. Někdy koncem února by se zde měla konat výstava dvou grafiků,“ nastínil kurátor Mira Macík z Rainbow Gallery fungující standardně právě v prostorách Duhy.