Nikdy nepodceňuj sílu lásky. I kdyby byla jen na jednu noc. To bylo asi hlavní poselství hry Dokonalá svatba, se kterou uplynulou středu 12. října dorazilo do Prostějova Moravské divadlo Olomouc.

Oddechová inscenace napsaná a sehraná ve stylu prvorepublikových crazy komedií plných záměn a nedorozumění odstartovala letošní divadelní festival Aplaus pořádaný ve spolupráci s agenturou TK PLUS. Relaxované publikum v zaplněném sále se nejen bujaře smálo, ale i tleskalo již v průběhu představení. V jeho závěru se pak spustil pravý skandovaný aplaus.

Kdo se chtěl ve středu zasmát a moc u toho nepřemýšlet, ten rozhodně neudělal chybu, pokud se vypravil na Dokonalou svatbu. Její hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probudil vedle jiné dívky, než byla jeho nastávající. Brzy do pokoje dorazil také jeho svědek a mířila tam i sama nevěsta. Z této základní situace se pak roztočila spirála nejrůznějších komických situací a fabulací, které měly zakrýt skutečný stav věcí. Jak už to však bývá, skutečná pravda i láska nakonec vyšly najevo. Celá inscenace se mohla opřít nejen o solidně napsaný text britského dramatika Robina Hawdona, ale zejména o přesnou režii dvojice Michaela Doleželová a Roman Vencl. Oba režiséři očividně vládnou dostatkem smyslu pro humor, aby herci pod jejich vedením ze situačních gagů vytěžili opravdu maximum. „Díky hercům jsem se bavila opravdu výborně. Jediné, co mě ze začátku iritovalo, bylo to, jak se svatebčané chovali krátce před svatbou. Myslím, že žádná nevěsta by opravdu dvě hodiny před obřadem jen tak v klidu necvičila jógu. To mohlo napadnout jen nějakého neznalého chlapa,“ komentovala s úsměvem divačka Tereza. 

Po loňské všeobecně známé komedii Sluha dvou pánů tak Moravské divadlo Olomouc na prostějovské scéně opět potvrdilo, že žánr pro široké publikum zvládá na jedničku. „Jednalo se o odlehčenou a dobře napsanou hru, které dodávala patřičnou šťávu Jana Posníková v roli pokojské. Dokonalá svatba nabídla možnost zapomenout na trable všedního dne, což lidé v dnešní době určitě vítají,“ zhodnotila ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková.

Příležitost zasmát se by měl nabídnout i druhý díl Aplausu, kterým v pondělí 31. října bude komedie z divadelního prostředí Smrt mu sluší s Michalem Dlouhým v hlavní roli. Během listopadu se pak v Městském divadle v Prostějově představí v celkem třech komediích plejáda vynikajících hereckých osobností v čele s Václavem Vydrou, Lindou Rybovou, Davidem Matáskem a řadou dalších.  

 

42 point letak