Víte, jak se pěstuje káva? A věděli jste, že její pěstitelé musí čelit cenové i klimatické krizi? Ptení hostilo výstavu fotografií o životě pěstitelů kávy v Kolumbii

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dnešní doby. Více než polovina Čechů pije denně dva až tři šálky kávy. Nejvíce kávy se vypěstuje v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Lidé stojící za naším šálkem kávy se přitom potýkají především s nízkými výkupními cenami, rostoucími náklady na její pěstování a nejistotou dobré sklizně.

Tu ještě zesilují dopady klimatické změny. Životy pěstitelů kávy přiblížila výstava s názvem Kávová krize, která byla k vidění od 1. října 2022 v parku ZŠ Ptení. Výstava propagovala ochrannou známku FAIRTRADE. „Dozvěděli jsme se například, že drobní pěstitelé na rodinných pozemcích vypěstují 80 procent světové produkce kávy. V roce 2019 klesla cena kávy na nejnižší hodnotu za více než deset let, což přinutilo farmáře prodávat svou úrodu za nižší cenu, než jaké jsou jejich výrobní náklady,“ prozradil nám Jakub Ambros ze ZŠ a MŠ Ptení.