Jedna z nejuznávanějších sopranistek současnosti Zuzana Marková a operní legenda Simon Keenlyside budou hvězdami koncertu Operní gala pro Prostějov, který proběhne u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie 4. listopadu od 19 hodin v Městském divadle v Prostějově.

Během večera zazní výběr z děl klasické hudby za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína pod taktovkou Lukasze Borowicze z Poznaňské filharmonie.

„Diváci uslyší slavné árie z oper Giuseppe Verdiho a Rugerria Leoncavalla a také slavné muzikálové melodie Cole Portera, Jerry Bocka nebo Leonarda Bernsteina. Výběr je skvělý, bude to zážitek,“ míní jednatelka produkční agentury Nachtigall Artists Alena Kunertová, která operní hvězdy přiváží do České republiky přes dvacet let. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na soprán Zuzany Markové, v jejímž podání zazní například árie z La traviaty. 

„V letošním roce absolvovala úspěšnou koncertní šňůru s Andreou Bocellim po Velké Británii. Patří mezi nejuznávanější interpretky Violetty ve Verdiho La traviatě. Je to velká star, taková operní Petra Kvitová,“ říká Kunertová. Program odstartuje prolog Si può?... Signore! Signori! z oblíbené opery Komedianti v podání Simona Keenlysideho. 

„Je to velice respektovaný barytonista, ve své kategorii patří do světové pětky. V průběhu své bohaté a úspěšné kariéry získal celou řadu ocenění. Nenajdete vyhlášenou operní síň, ve které by nevystupoval. Ve vídeňské opeře právě skončila série představení, kde zpíval Rigoletta ve stejnojmenné Verdiho opeře,“ uvádí k operní stálici Kunertová

Simon Keenlyside získal od Vídeňské státní opery prestižní titul komorní pěvec, obdržel titul Pěvec roku 2011, udělený časopisem Musical America, nebo dvě divadelní ceny Laurence Oliviera a v roce 2018 byl královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu.

„Hudba je dar, který dokáže změnit život. Umí lidi sbližovat, rozveselit a pohladit po duši. Těší mě, že u nás v Prostějově přivítáme umělce světové úrovně, jejichž jména jsou zárukou špičkové kvality za doprovodu tuzemské Filharmonie Bohuslava Martinů. Pojďme spolu prožít krásné umělecké zážitky,“ dodává primátor města Prostějova František Jura.

Vstupenky v ceně 300 korun jsou v předprodeji v Městském divadle Prostějov.