Výjimečný kulturní zážitek slibuje hvězdně obsazený koncert pořádaný i u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

V Městském divadle v Prostějově zazní již tento pátek 4. listopadu od 19.00 hodin výběr z děl klasické hudby v podání vynikajících interpretů – české sopranistky působící v Itálii Zuzany Markové a barytonisty Simona Keenlysidea z Velké Británie, doprovodí je Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína pod taktovkou Lukasze Borowicze z Poznaňské filharmonie. Vstupenky jsou stále k dispozici v předprodeji.

Jedna z nejuznávanějších sopranistek současnosti Zuzana Marková a operní legenda Simon Keenlyside budou hvězdami koncertu Operní gala pro Prostějov, který proběhne u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie 4. listopadu od 19.00 hodin v Městském divadle v Prostějově. Během večera zazní výběr z děl klasické hudby za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína pod taktovkou Lukasze Borowicze z Poznaňské filharmonie. „Diváci uslyší slavné árie z oper Giuseppe Verdiho a Rugerria Leoncavalla a také slavné muzikálové melodie Cole Portera, Jerry Bocka nebo Leonarda Bernsteina. Výběr je skvělý, bude to zážitek,“ míní jednatelka produkční agentury Nachtigall Artists Alena Kunertová, která operní hvězdy přiváží do České republiky přes dvacet let. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na soprán Zuzany Markové, v jejímž podání zazní například árie z La traviaty.  „V letošním roce absolvovala úspěšnou koncertní šňůru s Andreou Bocellim po Velké Británii. Patří mezi nejuznávanější interpretky Violetty ve Verdiho La traviatě. Je to velká star, taková operní Petra Kvitová,“ říká Kunertová. Program odstartuje prolog Si può?... Signore! Signori! z oblíbené opery Komedianti v podání Simona Keenlysideho.

„Je to velice respektovaný barytonista, ve své kategorii patří do světové pětky. V průběhu své bohaté a úspěšné kariéry získal celou řadu ocenění. Nenajdete vyhlášenou operní síň, ve které by nevystupoval. Ve vídeňské opeře právě skončila série představení, kde zpíval Rigoletta ve stejnojmenné Verdiho opeře,“ uvádí k operní stálici Kunertová

Simon Keenlyside získal od Vídeňské státní opery prestižní titul komorní pěvec, obdržel titul Pěvec roku 2011, udělený časopisem Musical America, nebo dvě divadelní ceny Laurence Oliviera a v roce 2018 byl královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu. „Hudba je dar, který dokáže změnit život. Umí lidi sbližovat, rozveselit a pohladit po duši. Těší mě, že u nás v Prostějově přivítáme umělce světové úrovně, jejichž jména jsou zárukou špičkové kvality za doprovodu tuzemské Filharmonie Bohuslava Martinů. Pojďme spolu prožít krásné umělecké zážitky,“ vzkazuje primátor Statutárního města Prostějova František Jura.

Vstupenky v ceně 300 korun jsou v předprodeji v Městském divadle Prostějov.

 

SIMON KEENLYSIDE

Barytonista Simon Keenlyside je jedním z nejcharizmatičtějších britských pěvců. Na operní scéně debutoval v roce 1987 jako hrabě Almaviva v Mozartově Figarově svatbě ve Státní opeře Hamburg, v letech 1989–1994 byl sólistou Skotské národní opery v Glasgowě. V roce 1989 poprvé vystoupil v londýnské Královské opeře Covent Garden (Silvio v Leoncavallových Komediantech) a od té doby zpívá v předních světových operních domech, v newyorské Metropolitní opeře, v Anglické národní opeře v Londýně, Velšské národní opeře v Cardiffu, v operních domech v San Francisku, Ženevě, Paříži a Sydney. Zvláště úzké vztahy má s Vídeňskou státní operou, Bavorskou státní operou v Mnichově a Deutsche Oper Berlin. Od svého recitálu v milánské La Scale v roce 1998 se intenzívně věnuje koncertnímu repertoáru, s nímž vystupuje téměř po celém světě. Jeho operní diskografie zahrnuje komplety oper i alba s operními a operetními áriemi, písně F. Schuberta, R. Strausse, J. Brahmse a R. Schumanna či album Something’s Gotta Give (label Chandos) s písněmi ze slavných muzikálů. V červnu 2018 královna Alžběta II. udělila Simonu Keenlysidovi titul Sir. V roce 2017 umělec obdržel od Vídeňské státní opery prestižní titul komorní pěvec, k dalším oceněním patří titul Pěvec roku 2011, udělený časopisem Musical America, a dvě britské divadelní ceny Laurence Oliviera. U nás se představil na třech pražských koncertech na pozvání agentury Nachtigall Artists: 27. 1. 2015 se Štefanem Kocánem, 10. 1. 2017 s projektem Blue Skies a 24. 4. 2019 s Ermonelou Jaho.

 

ZUZANA MARKOVÁ

O sopranistce Zuzaně Markové se zahraniční kritika vyjádřila, že jako jediná česká sopranistka „dokáže rozpálit italský oheň“. Repertoár Markové se vskutku točí zejména kolem italských oper. Ve světové konkurenci se dokázala prosadit jako Verdiho Violeta v La traviatě a Gilda v Rigolettovi, Donizettiho Lucia di Lammermoor, Anna Bolena a Elvíra v Puritánech nebo Clorinda v Rossiniho Popelce. Je vyhledávanou hvězdou v mnoha italských divadlech (Benátky, Florencie, Janov, Řím, Palermo, Neapol, Turín), miluje ji publikum v Pařížské opeře, ve Vídeňské státní opeře, Berlínské státní opeře, v Los Angeles či na festivalech ve Wexfordu a Avignonu.

Zuzana Marková se narodila v Praze. Na jevišti debutovala ve svých 16 letech v roli Františky (E. F. Burian: Opera z pouti) v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. V únoru 2014 narychlo zastoupila nemocnou sopranistku v marseillské opeře, a to ve svém osobním debutu v titulní roli Donizettiho Lucie di Lammermoor.

Portál Forum Opera se o výkonu mladé sopranistky rozepsal v superlativech v recenzi nazvané „Zrodila se hvězda“; v následujících letech umělkyni přibyla celá řada obdobných velmi pochvalných kritik. K nejnovějším úspěchům v roce 2022 se řadí Elvíra (Donizetti: Puritáni) v Lutychu, Norina (Donizetti: Don Pasquale) v londýnské Covent Garden, Gilda (Verdi: Rigoletto) ve Frankfurtu nad Mohanem a v Areně di Verona. V sezóně 2022/23 se podílela na turné Andrey Bocelliho a čeká ji mj. Violetta v Bologni a Lucia di Lammermoor v Kolíně nad Rýnem.

 

ŁUKASZ BOROWICZ

Jeden z nejvšestrannějších umělců své generace Łukasz Borowicz dirigoval většinu velkých evropských orchestrů (Royal Philharmonic Orchestra v Londýně, BBC Scottish Symphony Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, rozhlasové orchestry v Hannoveru a Lipsku, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK ad.). V letech 2007–2015 byl šéfdirigentem Symfonického orchestru Polského rozhlasu ve Varšavě, od sezony 2021/2022 je šéfdirigentem a hudebním ředitelem Poznaňské filharmonie a prvním hostujícím dirigentem Krakovské filharmonie. Jako operní dirigent debutoval v říjnu 2006 v Polské národní opeře ve Varšavě, kam se pravidelně vrací. V únoru 2017 debutoval v pražském Národním divadle (Dvořák: Rusalka), v říjnu 2018 se jako první polský dirigent představil v Pařížské národní opeře (Meyerbeer: Hugenoti) a v prosinci 2019 debutoval v Theater an der Wien (Moniuszko: Halka). Jeho bohatá diskografie zahrnuje více než 100 alb, z nichž čtyři získala ceny Diapason d’Or. Łukasz Borowicz se narodil v roce 1977 ve Varšavě, kde absolvoval Hudební akademii Frederyka Chopina.

 

FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

Z poloprofesionálního orchestru při zlínské obuvnické firmě Baťa z roku 1946 vyrostl významný český orchestr, který v roce 1989 dostal dnešní název Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM). Jeho repertoár tvoří symfonická díla různých slohových období i skladby přesahující do oblasti jazzu, šansonu nebo populární hudby. Umělecký profil FBM utvářela řada vynikajících šéfdirigentů a stálých či hostujících dirigentů, současným šéfdirigentem je Robert Kružík. Orchestr spolupracoval s mnoha slavnými umělci (Mstislav Rostropovič, Daniil, Šafran, Mischa Maisky, Vadim Repin, Montserrat Caballé, Václav Hudeček, Ivan Moravec, Olga Pereťatko, Joseph Calleja, Rolando Villazón ad.). Vedle koncertů ve Zlíně a zlínském regionu FBM vystupuje na významných domácích festivalech (Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj Ostrava, Špilberk Brno). Zahraniční turné přivedla FBM do mnoha evropských zemí, do USA (Carnegie Hall v New Yorku), Indie, Jižní Koreje ad. FBM je pořadatelem mezinárodních festivalů Talentinum a Harmonia Moraviae. Od ledna 2011 sídlí v Kongresovém centru Zlín, které navrhla známá česká architektka Eva Jiřičná.