Nestává se věru často, aby do Prostějova zavítal někdo, komu anglická královna udělila šlechtický titul. To platí pro světovou operní legendu Sira Simona Keenlyside. Charismatický barytonista vystoupil společně se sopranistkou Zuzanou Markovou. Oba světově uznávané operní zpěváky v pátek 4. listopadu v Městském divadle v Prostějově doprovodila zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů, a to na jedinečném koncertě nazvaném Operní gala pro Prostějov.

původní reportáž

Sál prostějovského divadla se naplnil do posledního místečka. Ještě před vlastním zahájením koncertu byla z publika slyšet nejen čeština, ale v několika případech také angličtina. Z pódia pak v první části kromě hudby zněla výhradně italština. Jednalo se o árie z oper italských skladatelů Ruggiera Leoncavalla a známějšího Giuseppe Verdiho. Oba interpreti se na pódiu nejprve střídali, při předehře k operám Síla osudu či La traviata pak vynikla síla zlínského orchestru. Všichni společně se pak sešli těsně před přestávkou při árii z 2. dějství slavné Traviaty. Nebylo to náhodou. Zuzana Marková aktuálně patří mezi nejuznávanější interpretky hlavní ženské postavy Violetty z tohoto klasického díla. Exceluje v ní například na prknech opery v Bologni.

Posluchači díky ní slyšeli perfektní příklad italského bel canta. Přitom se zdálo, že pražská rodačka při zpěvu neskutečně dlouhých vázaných tónů prakticky nedýchá. Nedýchalo ostatně ani publikum, což stejnou měrou platilo pro operní fajnšmekry oceňující perfektní pěveckou techniku, tak i posluchače, jimž snad podobný projev mohl ze všeho nejvíce evokovat zvuky vášnivé hádky členů typické italské domácnosti.

Druhá polovina již opustila svět italských oper a nesla se zcela na vlně melodií ze slavných muzikálů. Simon Keenlyside například zazpíval populární melodii ze Šumaře na střeše. Jeho projev mohli někteří z Prostějovanů porovnat s kongeniálním výkonem talentovaného prostějovského divadelníka Miroslava Ondry, jenž svého času u nás stejnou píseň v českém překladu zpíval s klezmerovou kapelou Létající Rabín.

Orchestrálně pak zazněla skladba z romantického filmového trháku Prázdniny v Římě s nezapomenutelnou Audrey Hepburnovou v hlavní roli. Plánovaný program pak zakončil opět společný duet z muzikálu Oklahoma! z dílny skladatele Richarda Rodgerse a libretisty Oscara Hammersteina.

Spokojené publikum si následně bouřlivým potleskem vynutilo hned tři další přídavky a vše zakončil obligátní potlesk vestoje. „Jednalo se nepochybně o jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí letošního roku,“ zdůraznil prostějovský primátor František Jura, který nad koncertem pořádaným u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU převzal záštitu. Učinil tak společně s hejtmanem Olomouckého kraje Josefem Suchánkem.