Za svůj život toho stihl opravdu dost. Mimo mnoha jiného se staral o proslulou „zahrádku paní sochařové“ prostějovské rodačky Hany Wichterlové, kterou na slavných fotografiích zvěčnil Josef Sudek. Nyní akademický sochař Jaroslav Klát vystavuje v prostějovském zámku. Vernisáž jeho výstavy Duchovní přesahy se zde konala uplynulý čtvrtek 3. listopadu. 

Jaroslav Klát pochází z Karlových Varů, vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, roční stipendium dostal i na slavnou pařížskou Sorbonnu. Žil na ostrově Martinque v Karibiku či v severní Africe, kde čerpal inspiraci pro svoji tvorbu. Už řadu let působí jako pedagog uměleckých škol, zároveň se zúčastnil desítek výstav u nás i v zahraničí. S Prostějovem jej spojuje hned několik významných postav výtvarného světa.

„Rodáci z Prostějova malíř Alois Fišárek a sklářský designér Miloš Filip patřili k přátelům mého tatínka a strýce. Já jsem se pak náhodou v roce 1983 seznámil s Hanou Wichterlovou, které jsem se až do její smrti v roce 1990 pomáhal starat o věhlasnou zahrádku u jejího pražského ateliéru. Přitom jsme toho spolu hodně namluvili, a to nejen o Toyen, Jindřichu Štýrském či dalších osobnostech, ale také o Prostějovu, na který moc ráda vzpomínala,“ ohlédl se během vernisáže Jaroslav Klát, kterého do města pozval jeho kamarád a kolega z Asociace starožitníků ČR Mira Macík. 

Na výstavě v zámku lze spatřit propracované ornamentálními obrazy, které působí zejména svými výraznými barevnými kompozicemi. Kromě pohledu na ně řada hostů vernisáže uvítala také bohaté občerstvení, které připravili provozovatelé baru Vino & tapas působící stejně jako Městská galerie v prostorách prostějovského zámku.

Výstava zde bude přístupná až do soboty 17. prosince, a to od úterý do pátku od 14.00 do 20.00 hodin a v sobotu od 16.00 do 20.00 hodin.