Přivést děti k filmu, ukázat jim, jaké má filmový svět kouzlo. A dostat jejich rodiče či prarodiče tak trochu do dětských let. I takové cíle má filmový festival Malé oči určený především ratolestem, který se uskuteční v neděli 20. listopadu s dohrou o den později. Po roce se vrací i do Prostějova. A stejně jako v minulých letech, i letos nabídne nejen filmy, ale také možnost vyzkoušet si práci filmařského tvůrce. Tedy dostat se tak trochu za oponu.

„Chystáme premiéry filmů pro celou rodinu, třeba Princezna zakletá v čase 2, ale i vzácné projekce osvědčených klasik. Mezi ně patří nově restaurovaný film Karla Zemana Ukradená vzducholoď či kultovní snímek mistra japonské animace Hajao Mijazakiho Doručovací služba čarodějky Kiki,“ prozradil Michal Zábranský, zastuopující ředitel kina Metro 70.

Po celou dobu festivalu se bude v kavárně ve foyer kina a přilehlých prostorách tvořit. „Děti a dospívající si budou moci osahat filmařské postupy v průchozí greenscreen dílně nebo v uzavřené filmařské dílně. V ní si osvojí kompletní proces natáčení filmu za pomoci běžně dostupných technologií. Projekční prostor kinokavárny se zároveň promění v improvizovaný „obývák", kde budou návštěvníci moci zavzpomínat na sobotní rána u televize strávená ve společnosti oblíbených postaviček jako Bugs Bunny, Kačer Daffy nebo pták Uličník z klasických animovaných grotesek Looney Tunes,“ prozradil dále Zábranský.

Kino Metro 70 se už potřetí zúčastní festivalu, který dorazil do desítek měst. Zmiňovaný „pohádkový obývák“ začne v 10.00, půl hodiny nato začne promítání Princezny zakleté v čase. Filmařské dílny proběhnou během odpoledne.

 

PROGRAM FESTIVALU MALÉ OČI

Neděle 20. listopadu

10.00   Greenscreen dílna a animované grotesky

10.30   Princezna zakletá v čase 2

14.00   Ukradená vzducholoď

14.30   Filmařská dílna

17.30   Doručovací služba čarodějky Kiki

Pondělí 21. listopadu

14.00   Železný obr