Tak se zase vrátili. Loni před Vánoci oslavila klezmerová kapela Létající Rabín parádním galakoncertem v prostějovském divadle 20 let své existence. Letos se v pátek 11. listopadu přesunula do výrazně menšího Divadla Point, s nímž je ostatně velmi těsně spjata. Nikoliv náhodou termín koncertu tentokrát připadl na narozeninový den zakladatele a principála souboru Aleše Procházky. 

Staré přátelství bývá ještě lepší než starý rum. Obojí stálo u letitých kořenů kapely Létající Rabín. Poprvé se tři jeho členové setkali při přípravě hry R. Nashe Obchodník s deštěm, kde si v režii Aleše Procházky zahráli Miroslav Ondra, Vojta Peštuka a Vojta Pospíšil. Později se k této trojici přidala ještě Jana Dosedělová. V roce 2009 pak basistu Boba Stoklasu nahradil Pavel Jurečka. Přestože jednotliví muzikanti žijí a působí v různých koutech naší vlasti, do rodného Prostějova se stále vrací. Během covidové uzávěry v únoru 2021 společně vystoupili na prknech divadla na Husově náměstí během koncertu přenášeného on-line.

Uplynulý pátek se tam opět vrátili. Tentokrát však již hlediště nemuselo být prázdné, naopak již s notným předstihem se prostřednictvím webových rezervací zaplnilo do posledního místečka. „Z velkého sálu jsme se přesunuli do menšího, a jestli to takto půjde dál, tak časem budeme hrát u někoho doma,“ glosoval tuto skutečnost zpěvák, houslista, hráč na mandolínu a umělecký vedoucí souboru Vojtěch Pospíšil.

Koncert byl přestávkou rozdělen na dvě poloviny, v závěru té první kapela popřála k narozeninám Aleši Procházkovi a pogratulovala mu, že se už zdárně blíží „ke třetímu pilíři“.

Stejně jako koncert Rabínů je v Pointu už dopředu vyprodána také úspěšná komedie Když se zhasne, která bude na programu ve středu 16. listopadu. Naopak lístky se ještě dají sehnat na představení Divadla Hanácké obce Pan Kaplan má třídu stále rád, v níž se v hlavní roli představí právě Aleš Procházka. To bude v Pointu k vidění v úterý 22. listopadu.