V hodně nejistou záležitost se minulý rok proměnily kulturní a společenské akce. Netřeba ani dodávat důvod. S problémy se tak potýkají všichni, Městské kulturního středisko Konice nevyjímaje. I tak se jeho představitelům podařilo v zámku zahájit výstavu tvůrce a sběratele betlémů Stanislava Dostála a fotografa Miroslava Kaly. Bylo to ale tuze zvláštní zahájení. Úvod výstavy proběhl bez vernisáže, navíc bez přítomných... Tou dobou už se totiž vládní systém PES pohyboval mezi čtvrtým a pátým stupněm a platil zákaz shromažďování. Večerník se zajel na „místo činu“ podívat.

Konický zámek aktuálně nabízí na čtyřicet betlémů a desítky fotografií. „S touhle variantou jsme počítali, takže pánové Dostál i Kala souhlasili s tím, že výstavu instalují i v případě, že by se galerie neotevřela. A my natočíme videozáznam, který bude na internetových stránkách a na Facebooku,“ prozradila Večerníku Lucie Krejčí, vedoucí informačního centra a konické galerie. Připustila ovšem, že měla chvilku pochybnost o tom, zda výstava vůbec začne. „Spíš mě to jen krátce napadlo... Já ji chtěla určitě instalovat,“ vysvětluje.

Nakonec se ve třech sálech objevují betlémy z nepřeberné sbírky Stanislava Dostála. Často jsou z kartonu, z papíru, výjimečně ale i z jiných materiálů. Pochází přitom ze všech myslitelných koutů Česka. Část jich majitel sám vyrobil. „Postupně jsem přešel na překližku, akorát to pozadí, které je velké, tak to řežu… Já na to využívám materiál, teď už je toho podstatně míň, ale jak k nám začali dovážet mandarinky a pomeranče, tak to přicházelo v krabicích z překližek. Rozřezal jsem je a měl materiál, protože on je to drahý špás,“ připouští sběratel.

Výstava betlémů však není osamocená. Spolu se Stanislavem Dostálem totiž vystavuje rovněž fotograf, jinak ale lékař Miroslav Kala. Na snímcích si velmi rád hraje se světlem a odrazy. Často zvěčňuje náboženské motivy, nevyhýbá se ale ani památkám nebo přírodě. „Fotografování je obecně zajímavá činnost. Člověk je buď lovec, nebo sběrač. Vy máte jedinou šanci, jak se bránit vůči rychle utíkajícímu času. My se snažíme buď jako lovci, nebo sběrači mu něco uzmout. Čili já času ukradnu určitý okamžik, který nějakým způsobem zachytím. A fotografie je taková konzerva, kdy já si do ní čas zavařím,“ říká ke svému koníčku. Konická výstava je pak jeho premiérou a Večerník s ním pořídil exkluzivní interview, které najdete již v příštím čísle.

Nejen blízké a známé obou autorů přitom může potěšit, že se na výstavu třeba ještě dostanou. „Prodloužit ji teoreticky můžeme, protože plánovanou únorovou výstavu jsem zrušila. Možnost by tu tedy byla,“ přemítá Lucie Krejčí.