Výsledek šťastného spojení něžného modrotisku a světa slavné pohádky Jana Karafiáta lze vidět na výstavě nazvané „Broučci. Pohádka pro malé a veliké děti“. Její vernisáž v hlavní budově prostějovského muzea proběhla uplynulý čtvrtek 24. listopadu. V muzeu tak lze až do konce ledna obdivovat vkusné a nadčasové umění výtvarnice ze Slovácka, děti si tu navíc mohou vyhrát ve stylovém koutku.

 

Modrotisk je tradiční technika potisku textilií. Zároveň jde o název pro tmavě modrou látku s bílými vzory, která se tímto způsobem vyrábí. V sále prostějovského muzea je modrotiskem potištěno ledacos: od rozměrných pláten zachycující třeba stylizovaná roční období či zasněženou krajinu se stromy a chaloupkou, přes spoustu polštářů či polstrovaných zvířátek až po stylizované pařezy. Nad bílo modrou krajinou pak poletují nádherní maňásci. Ze všeho dýchá teplo domova, které by nás mělo hřát zejména o Vánocích.

Tato díla vznikla v rukou Antonie Dostálkové ze Starého Města u Uherského Hradiště. Přestože prakticky nikdo z četných návštěvníků čtvrteční vernisáže o této zdatné výtvarnici zřejmě neslyšel, Karafiátovy broučky znali všichni. Právě ti jsou v muzeu k vidění nejen v podobě loutek, ale také na nejrůznějších ilustracích z historických knižních vydání této pohádkové klasiky. O její přiblížení se na úvod vernisáže postaraly také malé tanečnice z prostějovského ZUŠky vedené Pavlou Krieger-Jahodovou.

Poměrně originální spojení vzešlo z hlavy ředitelky prostějovského muzea. „Chci poděkovat týmu spolupracovníků, kteří se na vzniku výstavy podíleli i všem našim návštěvníkům. Sešlo se nás opravdu hodně. Velké poděkování patří Slováckému muzeu v Uherském Hradišti, kde výstava Modrobílý svět Antonie Dostalíkové už v minulosti proběhla. Vstříc nám vyšla také  Moravská zemská knihovna v Brně a to zapůjčením cenných knižních vydání Karafiátových Broučků,“ vzkázala Veronika Hrbáčková.

Součástí probíhající výstavy je i malý, nicméně kouzelný dětský koutek. „Ten lze volně využívat, pouze prosíme rodiče dětí, aby dohlédli na to, že se jejich ratolesti před vstupem do něj zují,“ upozornila Veronika Hrbáčková.

Výstava „Broučci. Pohádka pro malé a veliké děti“ bude v hlavní budově prostějovského muzea k vidění po celý advent čas a pokračovat bude až do 29. ledna.