Pokud občas vyrazíte na kole do okolí Prostějova, pak jste na některé z těchto míst určitě už narazili: cyklostezka u Mostkovic, výhled z louky u Růžičkova lomu na Kosíři, cesta ze Starého Hradiska, rybník v Čelčicích či třeba Mánesova stezka.

Tato a mnohá další dokázal na svých precizně vyvedených obrazech zachytit Milan Kaprál. Vernisáž jeho prodejní výstavy Cyklotoulky se konala ve středu 25. ledna v Galerii Na Půdě pod střechou prostějovské městské knihovny.

Propojit hned dvě své celoživotní vášně se parádním způsobem daří Milanu Kaprálovi. Zapálený cyklista ujede na kole ročně zhruba 10 tisíc kilometrů. Při svých výjezdech často zastavoval na místech, která se mu líbila. Zhruba před třemi roky si je začal fotit a podle vzniklých snímků pak doma kreslit obrazy. Činí tak náročnou technikou suchého pastelu, který sice vyniká zářivostí barev, na druhou stranu je pro ni důležité přesné provedení. Jinak totiž na plátně může vzniknout pěkná mazanice. „Jsem amatér, přesto s jistými přestávkami kreslím celý svůj život. Už v takových pěti letech mě k tomu přivedl tatínek, který hodně maloval. Moje výtvarné vzdělávání však skončilo po dvou hodinách na ‚zušce‘. Víc jsem nedal, přestože jsem měl předplacený celý půlrok,“ prozradil na sebe Milan Kaprál, jehož realisticky pojaté obrazy vynikají zdařilou kompozicí a zachycením specifické atmosféry daného místa. „Přestože maluji realisticky podle fotografií, snažím se, aby obraz zachytil víc než fotografie, tedy genius loci daného místa či hru světel a stínů daného okamžiku. Velice mě pak baví se na daná místa vracet a porovnávat aktuální stav s tím, jak to vypadá na mých obrazech,“ vysvětlil hlavní smysl své výtvarné práce Milan Kaprál, který je jinak mužem mnoha zálib. Kromě cyklistiky a malování v minulosti také hrával aktivně fotbal či skákal s padákem. Štíhlý muž s pronikavým pohledem na vernisáž do knihovny přišel o berlích poté, co mu při jedné z jeho cyklotoulek nedal přednost řidič automobilu. Akci tak absolvoval vsedě, místo něj se tak před četné návštěvníky vernisáže, kteří zcela obsadili podkrovní sál knihovny, postavila jeho dcera Kateřina. Ta přítomné pobavila svou básní o trampotách jízdy na kole do ohrozimského kopce, přičemž dokázala, že si s češtinou opravdu rozumí. Prodejní výstava Milana Kaprála bude v Galerii Na Půdě prostějovské knihovny k vidění až do začátku března.