Muzeum, srdeční záležitost. I tak by se dal nazvat dojem, který uplynulou sobotu příchozí po vstupu ohromil. Zkrátka odshora až dolů samá srdce. A všude červená a růžová. Tentokrát totiž prostějovské muzeum, tedy jeho hlavní budova, patřilo svátku zamilovaných. „Dejte si,“ mohla být často první slova, jež lidé při vstupu do muzea slyšeli. Kromě pokladny totiž našli ve vstupním sále také bohaté občerstvení – dobroty pro děti i dospělé. Pro dospělé pak sekt s nezbytnou jahodou.

 

To ale nebylo vše, u vchodu také zaujala nástěnka vybízející k napsání vlastní představy o lásce. Hned naproti stromek ověšený srdíčky. Srdce bylo vůbec nejdůležitějším motivem. Člověk si je mohl koupit, vyrobit nebo se také u jednoho vyfotografovat. „Valentýn teprve začal, ale vypadá to moc pěkně, nachystané je to krásně. Holky vše hezky vymyslely,“ usmála se ředitelka muzea Veronika Hrbáčková. „Máme stanoviště i fotokoutek. Holky chtěly také nějaký malý bonus v podobě té skleničky u vstupu,“ přidala.

Pro muzeum šlo o první oslavu Valentýna. Osazenstvo ji však pojalo velkolepě. Napříč budovou byly aktivity pro děti i dospělé, nechyběl ani kvíz a přiřazování zamilovaných dvojic. Vše označené srdci, kolem celá řada svíček a všudypřítomná příjemná atmosféra.

Ta se ale místnost od místnosti lišila. Zatímco u geologie byl klid, o pár sálů dál byl pořádný ruch, tam se totiž vyrábělo s dětmi. „Už jsme byli nahoře ve fotokoutku, pak jsme si vedle malovali. Je to krásně, moc pěkně udělané,“ uvedla Monika Jorníčková. „Je škoda, že se akce koná poprvé. Protože je super,“ vzkázala lidem v muzeu.

S podobným názorem odcházela řada lidí, alespoň podle úsměvů. A platilo to i o dětech, kterých s rodiči dorazilo opravdu hodně. „Valentýn je pro všechny. Nejen pro dospělé, láska je pro všechny, akce se tak samozřejmě týká i dětí,“ upozornila Veronika Hrbáčková.