Už tento týden se ve Vlastivědném muzeu v Olomouci otevře výstava Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století. Ta musela být kvůli havarijnímu stavu výstavních prostor v polovině ledna uzavřena. Muzeum našlo řešení, jak prostor hlavního výstavního sálu sv. Kláry zabezpečit, a proto jej v pátek 24. února opět veřejnosti zpřístupní.

Vlastivědné muzeum v Olomouci výstavu Dětský svět otevřelo 1. prosince loňského roku. Po měsíci a půl ji však muselo uzavřít. Důvodem byl špatný stav kleneb, prasklin v krovu, které se projevily drolením omítky ze stropu. „Po konzultaci se statikem bylo nutné největší výstavní sál muzea dočasně uzavřít. Velmi nás tato situace mrzí, protože šlo o návštěvnicky oblíbenou výstavu, kterou jen za první měsíc vidělo přes tři tisíce lidí. O to silněji jsme cítili zodpovědnost situaci řešit a sál zabezpečit tak, abychom jej mohli bez obav návštěvníků opět otevřít,“ uvedl Jakub Ráliš, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci. 

Naštěstí se podařilo najít prozatímní řešení, kdy se pomocí lešení a záchytných bezpečnostních plachet celý prostor zabezpečil. „Výstava se tak přizpůsobila novým podmínkám. S největší pravděpodobností ji prodloužíme až do konce letošního října a pak by se sál sv. Kláry vyklidil a připravil na finální opravu. Samotná oprava prasklin je plánována na několik měsíců,“ doplnil Antonín Valenta, mluvčí olomouckého vlastivědného muzea. 

Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století se tak tedy veřejnosti otevře v pátek 24. února.

Muzeum také naplánovalo speciální kurátorské komentované prohlídky výstavy, které proběhnou ve čtvrtek 9. března od 16:30 hodin a ve středu 22. března od 10:00 hodin.

Výstava návštěvníky provede dětstvím a ukáže jim, jak se za posledních dvě stě let proměnilo. Tematicky je rozdělená do jednotlivých období, která se životem dítěte bezprostředně souvisí. Od těhotenství, porod, péči o malé dítě, přes školská zařízení až po trávení volného času. Velkou část výstavy pak tvoří hračky, nechybí ani možnost zahrát si jednu z prvních počítačových her.