Série farmářských trhů či obnovení tradice baletních galavečerů. To jsou jen některé ze (staro)nových akcí, jimiž se budou snažit nalákat v tomto roce návštěvníky na zámku v Plumlově.

 

Plumlovskému zámku se v průběhu uplynulého roku dostalo zásadního ocenění, když byl jmenován národní kulturní památkou. Na elitní seznam se po secesním Národním domě dostal teprve jako druhá památka na Prostějovsku. Na návštěvnosti se to však zatím nijak zásadněji neprojevilo.

„V uplynulém roce nás navštívilo zhruba devatenáct tisíc lidí. Oproti covidovým letům je to citelný nárůst, nicméně předcovidových čísel se nám zatím dosáhnout nepodařilo. To k nám v jedné sezóně zavítalo i pětadvacet tisíc návštěvníků,“ shrnul statistická čísla kastelán zámku Pavel Zástěra.

I proto chtějí do nadcházející sezóny vstoupit co nejlépe a s řadou novinek. „Kromě tradičních a zaběhnutých akcí či běžného provozu by se letos na zámku zhruba třikrát měly konat farmářské trhy. První z nich budou už někdy na jaře. Rovněž chceme po třech letech obnovit tradici baletních galavečerů. Ty se díky spolupráci s Moravským divadlem Olomouc konaly vždy poslední víkend v srpnu,“ navnadil Zástěra.