Jsou komedie a komedie. Tento žánr má hodně podžánrů: akční komedie, satirická komedie nebo třeba rodinná komedie. Časté jsou komedie černé. Měl by být ale ještě další podžánr: velmi černá, konverzační komedie. A přesně takové označení by sedělo snímku Víly z Inisherinu.

Do Irska roku 1923 je zasazen příběh dvou přátel. Jak se má velmi brzy ukázat, bývalých. Colm, starší ze dvojice, se z ničeho nic začne stranit méně hloubavého parťáka Paédrica. Ten tomu nerozumí. Na hádku nedošlo (alespoň si na to mladší z dua nepamatuje). A tak zjišťuje, co se děje a proč. A snaží se získat si náklonost Colma zpět. To se mu ale nedaří, a to tak moc, že dojde na mrzačení, velké spory. A jak správně předpoví místní čarodějnice, nakonec dojde i na smrt…

Příběh staví na mnoha skutečnostech. Zaprvé dvou rozdílných osobnostech, jejichž cesty se rozešly (natrvalo?). Zadruhé na poměrně originální zápletce. Film pak stojí na skvělém Brendanu Gleesonovi a Colinu Farrellovi, kteří jsou ve svých rolích víc než uvěřitelní. Režisér Martin McDonaugh se dvojicí umí pracovat, prokázal to už ve snímku V Bruggách. Ve snímku se pak divák může těšit na řadu konverzací, diskusí s nezvyklými důsledky a obraty. A taky na řadu postaviček: sestra, násilnický policista, pitomec i osazenstvo „public house“ věrně dokreslují atmosféru filmu. Ta je alespoň ze začátku a na první pohled groteskní. Postupně ale stále temnější, až dojde do finále, o kterém by se zprvu divákovi ani nezdálo.

Film se nezabývá jen (ne)přátelstvím dvou zcela rozdílných mužů. Ale hlavně řadou otázek o bytí, o hodnotách a prioritách. Čas, to je jedna z věcí, které jsou zde skloňované opravdu hodně. Stejně jako čest. To vše na irském venkově, ostrově mimo civilizaci, kde si zákony a pravidla stanovují sami obyvatelé. Ti také na dálku přihlíží povstání, které je přitom nejslabší částí filmu. Zdá se totiž naprosto nadbytečné pro příběh, do kterého nijak nezasahuje a neovlivňuje ho. Jinak ale snímek šlape. Režisér Václav Marhoul při návštěvě kina Metro 70 mimo jiné řekl, že by umění, tedy i film, mělo vyvolat emoce, dojem. Ať dobrý, nebo špatný. A to se tomuto filmu daří, po jeho zakončení se v sále rozhostilo ticho. A dlouho trvalo, než se postupně diváci zvedali ze sedadel.

Víly z Inisherinu

Rok výroby: 2022

Země: USA, Velká Británie, Irsko

Žánr: drama, černá komedie

Stopáž: 114 minut

Režie: Martin McDonaugh

Scénář: Martin McDonaugh

Hrají: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan

Na programu v kině Metro 70: úterý 14. března, 15.00 (Kino senior)