„Je statisticky dokázáno, že slunce vyjde každé ráno, a když je zrovna správný pátek, v Němčicích bývá divadla svátek. Statistika nuda je, má však cenné údaje…“ I tuto písničku si mohli zanotovat tradiční návštěvnici Divadelních pátků v Němčicích nad Hanou během pohádkového muzikálu Princové jsou na draka s nezapomenutelnými písničkami dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Netradičně v sobotu 25. února s ní do sálu místního kina Oko zavítal Divadelní spolek bratří Mrštíků z Boleradic.

V Němčicích nad Hanou absolvovali divadelní dvojboj. Zatímco uplynulý pátek zde patřil muzikálu Oldřicha Daňka Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta, který byl určen dospělým, hned následující sobotu si na své přišly zejména děti. Nejen pro ně byla připravena pohádka o králi, který si neumí poradit ani s kralováním, ani se zlým drakem, co si brousí zuby na princeznu Lenku. Pomohla mu nakonec malá a chytrá Martina, která znala spoustu pohádek, v nichž našla řešení na každý problém. „Pohádku Princové jsou na draka jsme si vybrali proto, že máme spoustu mladých nadějných herců a hereček, kteří chtějí hrát divadlo, a navíc ještě rádi zpívají a tančí. Tato pohádka všechno z toho nabízí,“ vysvětlil režisér Juraj Háder.

Z pódia tak zazněly nesmrtelné hity jako Dělání, Statistika nuda je či Hlupáku, najdu tě, jejichž melodie živě na klavír hrála dvorní dáma Altekvida v podání Terezy Střítecké. To se kromě solidních hereckých i pěveckých výkonů všech povětšinou mladých aktérů ukázalo jako velká deviza celého představení. 

Do sálu si ve společnosti svých rodičů na hodinové představení našly cestu desítky dětí. „Včera na Krvavou Henrietu přišlo zhruba čtyřicet diváků, dnes je to ještě o něco více,“ prozradila Helena Spisarová, která má provoz kina Oko v Němčicích nad Hanou na starost.

Přestože většině z přítomných dětí bylo méně než doporučovaných 8 let, až na drobné výjimky se všechny chovaly celou dobu ukázněně a bylo patrné, že si pohádka i písničky dokázaly získat jejich plnou pozornost. „Bylo to prima, hlavně ty písničky. Z herců se mi nejvíc líbil asi Hlaváček, který před králem zastupoval toho draka,“ zhodnotil desetiletý Filip. Divadelními pátky, případně sobotami bohatý kulturní program v kině Oko v Němčicích nad Hanou rozhodně nekončí.

Už nadcházející středu 1. března budou moci lidé vyrazit na Večer komorní hudby, který připravila místní ZUŠ, v pátek 3. března se zde pak bude promítat nová česká komedie Přání k narozeninám.