S první letošní premiérou přišli uplynulou sobotu divadelníci prostějovského Pointu. V bývalé základní škole na Husově náměstí představili Envyklopedii akčního filmu, tedy dílo Tomáše Daniaška.

Ukázalo se, že diváky novinka přitáhla, jeviště bylo plné. „Náš syn je zde aktivně činný, takže chodíme na všechny jeho hry. Troufám si tvrdit, že jsem přední fanynka Pointu,“ uvedla Marta Osladilová. Prozradil syn, co od hry čekat? „Ne, je to tak víc v napětí. Ale říkal, že se budeme určitě bavit a moc se těšíme,“ odpověděla s úsměvem.

Ukázalo se, že Encyklopedie akčního filmu rozhodně dělá čest svému názvu. Akce bylo požehnaně. Z nevinného pořadu na YouTube pro milovníky „akčňáků“ se rázem stal nejdřív návrat časem – hrála zde ostatně hudba z Návratu do budoucnosti – a potom boj o život. S dozorci, estébáky nebo psychiatry. To vše s nemalým počtem hlášek. „Vznikli akční hrdinové, kteří pochybovali. Kteří počítali, kolik mají nábojů v zásobnících,“ zaznělo hned zkraje. „Netahejte nám do akčňáku psychologii,“ upozornil Lukáš Kameníček. Ukázalo se taky, že kdo neviděl Smrtonosnou past a lhal o tom, ten to bude mít v životě těžké před přáteli…

Hra se pak točila hodně okolo roku 1976. Řešila se Charta, vystoupily i historické postavy jako Ivan Magor Jirous nebo i Václav Havel. „Očekával jsem opravdu dobré výkony. Všichni byli skvělí, vypíchl bych ale Vlastimila Langa, který hrál Václava Havla. Bylo to jeho první divadelní vystoupení a v roli byl úplně kouzelný,“ byl spokojený Aleš Procházka, principál divadla.

Během hry se prostřídali na pódiu herci starší a zkušení, ale i mladší. Výrazný byl zejména Filip Krupa, který si střihl hned dva záporáky. „Je to sen každého principála, aby se herecké generace prolnuly. Je to ideální, jsou zde mladí, čerství a neokoukaní herci, kterým starší a zkušenější kolegové mají co předat,“ konstatoval Procházka po premiéře.

Kdo první představení hry zmeškal, má na jaře ještě šanci Encyklopedii akčního filmu zhlédnout. Další představení se bude konat v sobotu 18. března a poté také 15. dubna.