Hanácký Jeruzalém na svou židovskou minulost rozhodně nezapomíná. Hned dvě dotace poslouží připomínce historie města, která byla neodmyslitelně spjata s početnou židovskou komunitou. Půjde o informační panel před bývalou synagogou a také v pořadí druhý Skrytý příběh, který se po Otto Wichterlem ohlédne za životem prostějovského lékaře a spisovatele Gideona Brechera.

Obě městské dotace navrhla komise pro cestovní ruch a podporu podnikání. Nový informační panel za 20 000 korun by se měl objevit u bývalé nové synagogy, kde dnes sídlí Husův sbor. „Vede tudy jeden z turistických okruhů a návštěvníkům informační panel před touto památkou nabídne i další informace k historii dnešního kostela,“ přiblížila náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Druhým projektem je Skrytý příběh Gideona Brechera. Ten mimo jiné proslul tím, že se významnou měrou podílel na boji proti cholerové epidemii, jež v Prostějově vypukla brzy po skončení prusko-rakouské války. Za to pak obdržel písemné poděkování prostějovského zastupitelstva. „Tímto skrytým příběhem bude mít město Prostějov už dvě atraktivní turistické mobilní aplikace pro návštěvníky města či rodiny s dětmi, kteří se nejen seznámí se zajímavým příběhem, ale také si projdou naše město. Připomeňme, že prvním skrytým příběhem je Čočkostroj Otto Wichterleho,“ vysvětlila Milada Sokolová s tím, že na vytvoření nové trasy pro mobilní aplikaci poputuje 40 000 korun.

I druhá trasa by měla začínat na hlavním nádraží, zpřístupněna by měla být do konce letošního června. „Do budoucna uvažujeme také o trase, která se ohlédne za působením šlechtického rodu Pernštejnů v našem městě,“ uzavřela Milada Sokolová.

 

KDO BYL GIDEON BRECHER?

Narodil se 14. ledna 1797 v Prostějově, kde také 14. května 1873 zemřel.  Byl významnou osobností židovského duchovního života na Moravě v 19. století. Byl pochován na starém židovském hřbitově v Prostějově.

Nejprve působil jako soukromý učitel náboženství v moravských židovských obcích, v roce

1817 přijel na pozvání svého strýce do Pešti, kde v následujícím roce začal studovat medicínu. Titul v oboru chirurgie a porodnictví získal v roce 1824. Po studiích se vrátil do rodného Prostějova, kde si otevřel soukromou lékařskou praxi. Židovská obec v Prostějově tehdy provozovala vlastní nemocnici, v níž byl zaměstnán jako lékař od roku 1831 až do svého úmrtí. Byl prvním Židem z Prostějova, který mohl vystudovat medicínu.

V roce 1827 se oženil s Josephinou Zadekovou a měli spolu tři syny.

Jeho sláva v židovské literatuře spočívá hlavně v jeho hebrejském komentáři ke Knize Kuzari ze 12. století. Věnoval se i vědeckým pracím. Je autorem monografie o obřízce a také mnoha příspěvků do vědeckých a literárních časopisů či sborníků.