Do kina ani divadla nesmíme, výstavy se odkládají. V Prostějově je kvůli nákaze covid-19 a drsným vládním opatřením kultura zcela ochromena. Večerníku se svěřila náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová i s tím, že na poslední chvíli byla odložena také výstava Spolku prostějovských fotografů v rámci jubilejního desátého ročníku Memoriálu Luďka Mařáka. Kulturní klub Duha sice plánuje další akce jako za normální situace, ale ví vůbec někdo, jak dlouho bude koronavirová mizérie trvat dlouho?

Od ledna minimálně do března tohoto roku bude kultura v Prostějově v hodně velkém útlumu a pořádání jakýchkoliv akcí bude zřejmě zcela vyloučené. „Dá se to bohužel předpokládat. Přesto ale neustále pracujeme na programu kulturních akcí, abychom nebyli zaskočeni,“ říká Milada Sokolová, náměstkyně primátora, která je zodpovědná za kulturu v Prostějově. Večerník zajímalo, zda si mohou vůbec v těchto dnech a týdnech Prostějované někam zajít za kulturou a jestli město připravuje alespoň nějaké akce, které by splňovaly náročná protiepidemická opatření. „V Kulturním klubu Duha měla být zahájena 14. ledna tradiční výstava Spolku prostějovských fotografů, v pořadí již desátý Memoriál Luďka Mařáka. Ale po dohodě s vystavovateli ji vedení klubu přesunulo na duben. Toto mě osobně velmi mrzí, neboť se vzpomíná i na kolegyni z Okrašlovacího spolku města Prostějova, paní Jarmilu Pospíšilovou, která byla u zrodu prvního ročníku. Program v Duze plánujeme na každý měsíc stejně jako v minulosti, jen na základě momentálního stavu ‚PSA‘ rozhodujeme operativně, v podstatě ze dne na den, co ‚pustit‘ a co přesunout. Bohužel vzhledem k tomu, že současný 5. stupeň systému PES zakazuje všechny kulturní akce a určuje, že se mohou setkávat pouze dva lidé vevnitř i venku, moc prostoru cokoliv uskutečnit nám nezbývá,“ konstatuje smutně Milada Sokolová. Podle ní se kvůli uzavření ocitnou kulturní zařízení i spolky v obrovské finanční ztrátě. Například kino Metro. „Kino Metro v podstatě normálně promítalo jen do začátku března loňského roku. Vlivem jak vládních opatření, tak všeobecně panující nejistoty se diváci hromadně do kin nevrátili ani o letních prázdninách. Ztráty jsou tím pádem pochopitelně značné, v roce 2019 mělo kino tržbu přes osm milionů korun, v roce 2020 pouze necelé tři miliony. Jako příspěvková organizace navíc nedosáhne na téměř žádné vládní kompenzační programy, a to ani Covid – kultura I a II. Nějaké peníze se podařilo kinu Metro 70 získat od Státního fondu kinematografie, jinak je ale zcela odkázané na město Prostějov. Výhled na následující měsíce není optimistický, je možné, že kina otevřou až během pozdního jara. S tím souvisí také jedna důležitá věc, statisticky jsou pro kina v Česku zásadní právě měsíce konce a začátku kalendářního roku, kdy chodí vždy nejvíce diváků. A právě o tyto měsíce kina přichází,“ uvedla náměstkyně prostějovského primátora.

Jak již bylo zmíněno, Kulturní klub Duha připravuje i v této koronavirové době akce, které by se za příznivějších okolností měly uskutečnit v tomto roce. „Duha plánuje akce stejně jako za běžného provozu, je potřeba být připraveni na možné rozvolnění opatření. Proto je nachystán program kina, výstavní plán, jsou kompletně administrativně zajištěny základní taneční kurzy pro střední školy, které se nemohly loni uskutečnit, máme nachystán i program pro ‚Jarní duhové prázdniny‘. Pracuje se i na všech stěžejních akcích, jako jsou masopust, Hanácké slavnosti, Prostějovské léto, Wolkrův Prostějov a krajské přehlídky nebo alespoň jejich alternativy. Znamená to samozřejmě neustálé změny a přesuny termínů a narůstající administrativu, což je velmi náročné, ale mohu říci i za celou Duhu, že se nevzdáváme a bojujeme o prostějovskou kulturu často i ‚do posledního dechu‘, o čemž se mohli přesvědčit například návštěvníci posledních Hanáckých slavností či koncertů v rámci Prostějovského kulturního léta. Současně vedení Duhy řeší dotace na kulturní akce z Ministerstva kultury a Olomouckého kraje, ať už se jedná o posunutí čerpání dotace na Prostějovskou kulturní zimu, či nové žádosti v dotačních programech na rok 2021 a vyúčtování těch loňských,“ uzavřela prozatím toto téma Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova.