Toto bylo opravdu milé „aprílové“ překvapení. Uplynulou sobotu 1. dubna hostil zámek v Čechách pod Kosířem vzácnou návštěvu. Zavítal sem pravnuk předposledního šlechtického majitele panství v Čechách pod Kosířem Františka Josefa II. Silva Tarouca. Pokud byste si za potomky starého šlechtického rodu automaticky dosadili pyšné a nepřístupné lidi, pak byste se v případě rodiny Silva-Tarouca hodně spletli.

 

Přímí pokračovatelé původně portugalského šlechtického rodu se po vysídlení z Čech pod Kosířem po II. světové válce usadili v jižním Německu, konkrétně pak v městě Übersee. „Celou návštěvu zprostředkoval potomek posledního zahradníka, který na zámku pracoval právě pro příslušníky rodu Silva-Tarouca,“ prozradil nám kastelán zámku Martin Váňa, jenž členy obou rodin provedl nejen zámkem, ale i přilehlým parkem.

Při této příležitosti vznikla také společná fotografie pořízená na schodech vedoucích k hlavnímu vstupu do zámku. „Snímek by mohl mít svůj předobraz ve fotografii z roku 1932, na němž je František Josef II. Silva-Tarouca se svojí rodinou. O čtyři roky později pak tento velký budovatel zdejšího zámku zemřel. Posledním držitelem panství z rodu Silva-Tarouca se stal jeho syn František Arnošt, jemuž vše zkomplikovala II. světové válka, a to i proto, že se hlásil k české národnosti. V roce 1949 pak byl zámek a celý majetek rodu vyvlastněn československým státem,“ připomněl zámeckou historii Martin Váňa.

Jeden z celkem pěti synů Františka Josefa II. Silva-Tarouca měl dceru Eleonoru, která se narodila ještě na zámku v Čechách pod Kosířem. Maria Theresia Eleonora Silva-Tarouca se na Hanou ještě krátce pro revoluci v roce 1989 stihla na krátko vrátit. Na tuto návštěvu pak opakovaně navázal právě její syn Johannes Kraus Graf von Silva-Tarouca, který o uplynulém víkendu přijel i se svými čtyřmi dětmi a dalšími členy neobyčejně vzdělané a zároveň sympatické rodiny.