Dvacet let plných krásné hudby. Tak by se dala stručně shrnout historie Dechového orchestru ZUŠ Němčice nad Hanou, který se během uplynulých dvou dekád pod vedením skromného dirigenta Jindřich Nováka propracoval mezi nejlepší amatérské soubory svého druhu v rámci celé ČR. Výsledek ušlé cesty si mohlo uplynulou sobotu 22. dubna vychutnat zhruba čtyři sta posluchačů během tradičního Jarního koncertu.    

 

Pro posluchače bylo připraveno celkem čtrnáct skutečně velmi různorodých skladeb včetně dvou přídavků. O poměrně netradiční úvod se postarala kompozice nazvaná příznačně Formule, kterou následoval energický Slovanský tanec č. 1 Antonína Dvořáka. Jedním z vrcholů celého setkání byla nepochybně skladba rakouského skladatele Otty Schwarze Cesta kolem světa za 80 dní inspirovaná slavným románem Julese Verna. Během několika minut tak lidé mohli slyšet stylizované troubení indických slonů, houkání orient expresu, švitoření japonských gejš, zběsilou jízdu amerického dostavníku, newyorský mumraj, a to vše zakončené odbíjením londýnského Big Benu.

O tom, že v orchestru vystupují i skvělí sólisté, přítomné přesvědčil Vladimír Dostál, jenž zahrál Klarinetový čardáš a dokázal, že druhé místo z celonárodní soutěže u něj nebylo náhodné.

Ve druhé polovině přehlídky pak orchestr ve dvou skladbách doprovodil zpěvačku a někdejší němčickou knihovnici Jitku Hanákovou. „Když jsme v roce 2002 oslovili Jindřicha Nováka s tím, aby vedl orchestr, který měl v té době 35 lidí, tak se tomu ze začátku docel dost bránil. Nakonec soubor podstatně rozšířil a ten pod jeho vedením získal ještě víc na kvalitě. To potvrdila ocenění na mezinárodních soutěžích ve Španělsku či Polsku,“ ohlédl se ředitel ZUŠ Němčice nad Hanou Ladislav Gazdag. Ostatně muzikanti se s orchestrem podívali do různých končin světa, obzvláště rádi vzpomínají třeba na zájezdy do Srbska či Litvy.

Sám dirigent se kromě potlesku dočkal také stylové medaile a dortu. „Celých těch dvacet let jsme se snažili dělat radost sobě i ostatním. Váš potlesk nepochybně patří hlavně těm za mnou,“ ukázal na početný houf muzikantů v rudých košilích Jindřich Novák, u něhož se při vší chvále očividně mísila vděčnost s rozpaky.

Pokud jste koncert v Suprovce nestihli, budete mít možnost slyšet dechový orchestr už první květnový den při tradičním svátku patrona hasičů sv. Floriána v Němčicích nad Hanou. Vystoupí však také 1. července na hodech ve Smržicích a v létě vyrazí do středních Čech na prestižní přehlídku Kmochův Kolín.

Němčická ZUŠka nabídne nadcházející středu 26. dubna od 18:00 hodin v kině Oko taneční fantazii inspirovanou životem Edith Piaf, nezadržitelně se též blíží přehlídka Svátek hudby, která vyvrcholí první červnový den společným vystoupením pěveckého sboru s fenomenální operní zpěvačkou Magdalenou Koženou.