Nepodceňujte Horseta a jeho kamarády! To je jednoznačný vzkaz, který během uplynulého pátku 5. a soboty 6. května vyslal do světa festival Beltine pořádaný na zámku ve Ptení. Jeho novému majiteli Davidu Hudečkovi ze Ptenského Dvorku alias punkovému zpěvákovi Horsetovi se za pomoci celé plejády přátel během dvou dní podařilo dlouho uzavřenou a zchátralou památku oživit způsobem, který musel okouzlit i ty největší skeptiky. Vstupné bylo dobrovolné, během dvou dní na další rekonstrukci zámku přispělo zhruba šest set návštěvníků.

Beltain je galský svátek, který se zpravidla slavil v předvečer 1. května a býval spojován s vyháněním dobytka na pastvu a zapalováním ohňů. Právě tímto svátkem se nechal inspirovat zpěvák kapely Barbar punk David Hudeček při hledání názvu první akce na zámku ve Ptení, který loni na podzim koupil od prostějovského magistrátu.

Ačkoliv se jednalo o premiérovou akci, podařilo se organizátorům připravit vskutku bohaté menu. Festival byl zahájen v den květinového úplňku a po celou dobu se nesl v přátelském a historizujícím duchu. Kromě vystoupení celé řady možná ne tak úplně slavných, nicméně po hudební stránce dost kvalitních kapel hrajících hudbu s nádechem dávných dob, mezi nimiž zaujaly například skupiny ze sousedního Polska, byl připraven i další doprovodný program. Na stáncích rozesetých po obvodu nádvoří nechybělo čerstvé jídlo, dobré pití ani stylové rukodělné výrobky. Zajít se dalo i do sklepní čajovny. Zejména kluci se mohli s meči vyřádit v pravé středověké bojové aréně, všichni pak při práci sledovali kováře, lazebníka, či dokonce kata.

Na všech přítomných bylo patrné, že se vezou na jedné lehce alternativní, nicméně velmi bezprostřední vlně, přičemž na nich byla patrná i touha alespoň nějakým způsobem přispět k záchraně zchátralé památky, u níž málokdo doufal, že by ještě někdy mohla vstát z popela. „Jako středověký lazebník a ranhojič objíždím celou řadu podobných akcí a musím říct, že tahle patří k těm vůbec nejpovedenějším. Sám jsem kdysi s partou dalších lidí zvažoval vrátit na zámek ve Ptení život, ale bojím se, že tak dobře, jak to udělal Horset, bychom to asi nezvládli,“ netajil nadšení Pavel Moš z Otaslavic.

Samotnému Davidu Hudečkovi se dostávalo uznání ze všech stran a bylo vidět, že i díky jeho kamarádské povaze se mu daří získávat nezištnou podporu velkého množství lidí. „Šest víkendů jsme tady se členy hnutí Brontosaurus a dalšími kamarády makali, abychom to dali aspoň trochu do pořádku. Největší problém je v tom, že zdi zámku jsou utopené v nánosu suti a bláta, které se snažíme postupně odklízet. Jsem ale šťastný, že se nám to podařilo dát do takového stavu, že tu mohl proběhnout tento festival, všichni se teď a tady baví a užívají si to,“ radoval se ´Horset´, pro něhož to po uplynulém víkendu na zámku rozhodně neskončilo. „Budeme dále pokračovat na opravách, bez bagru se však již neobejdeme. Také sem brzy přijde člověk, jenž vytvoří návrh nových oken, ten však budou muset schválit památkáři,“ nastínil David Hudeček, který však již zhruba za měsíc přivítá na svém sídle další hosty.

V pořadí druhá větší akce ponese název Nejlepší punkovej fest a bude se konat v pátek 9. a v sobotu 10. června. Dorazit by měla plzeňská punková legenda Znouzectnost, kníže pornfolku a „starý kokot“ Záviš a řada dalších kapel. „Festival Beltine je svázán s květnovým termínem, proto by se sem v obdobné podobě měl vrátit zase za rok,“ uzavřel ´Horset´.