Art kavárna Avatarka funguje na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově už deset let a kulaté výročí si zasloužilo oslavu, která také proběhla v honosném stylu minulou neděli 7. května. Kávička, sladkosti i řada dalších dobrot samozřejmě nemohly chybět. A v této kavárně to logicky bylo také o kultuře. Na pořadu dne byla výstava fotografií mapující silné vzpomínky ze zdejšího prostředí. Vše umocňovala živá hudba, o niž se v průběhu večera postarala řada umělců.

 

Už od roku 2013 funguje kavárna Avatarka, která se těší stále větší oblibě. Lidé ji znají díky velkému kulturnímu vyžití. Ke kulatému výročí tak logicky musela přijít pořádná oslava. „Deset let, kdy každý z nich má dvanáct měsíců. A každý měsíc nabízíme nějakou výstavu, to je až neuvěřitelné. Už teď máme program zase plný až do roku 2025, což je úžasné. Do toho pravidelně každý pátek pořádáme koncert. Samozřejmě jsou nějaké výjimky, ale čtyřicet koncertů různých umělců a žánrů se tady ročně odehraje. To je něco, co jsem si ani neuměla představit, že by se mohlo podařit,“ ohlédla se za uplynulými roky majitelka kavárny Iva Polická.

Dokázala přivést známé osobnosti zvučných jména nejen z českého prostředí, ale i ze světa. V Avatarce namátkou účinkoval Tomáš Matonoha či Jan Přeučil. K tomu nechyběla řada charitativních akcí a některé z aukcí se dokonce povedlo i zopakovat. „Pamatuji si, jak jsme tu měli aukci obrazů, které vytvořili lidé s handicapem. Jejich vnímání bylo zcela odlišné, ale zároveň inspirativní. Ten pocit, kdy zájemci obraz vydražili a následně nám jej darovali pro další dražbu a podobně, to jsou momenty, na něž nikdy nezapomenu … hřejí mě u srdce,“ doplnila Polická.

Jak dále uvedla, původní idea ji neopouští, i nadále by chtěla v kavárně dávat prostor umění, rozhodně nepomýšlí na odpočinek. „Kultura musí neustále žít a je třeba ji podporovat. Výstavy i koncerty máme už předem naplánované, je na co se těšit. Byl to náročný boj dostat se do povědomí veřejnosti, ale věřím, že se to povedlo. Avatarka je, troufám si říct, zavedená značka. Nechtěla jsem takovou myšlenku realizovat v nějakém velkém městě, Prostějov byl naprosto ideální. Budu ráda, když se tady budeme i nadále potkávat,“ dodala Polická.