Svá umělecká díla přijede do Galerie Špalíček vystavit světoznámý fotograf a rodák ze slovenských Nových Zámků Robert Vano. Vernisáž jeho výstavy proběhne tento pátek 2. června od 17.00 hodin a výstava s názvem Vzpomínky nabídne řadu známých aktů a portrétů, které si široká veřejnost bude moci prohlédnout až do konce června. Od 19.00 hodin bude program pokračovat v přednáškovém sále Národního domu, kde se uskuteční beseda s autorem nejen o fotografii.

 

Robert Vano před necelým měsícem oslavil 75. narozeniny. Během svého života toho stihl opravdu hodně. Krátce po maturitě emigroval do Spojených států, kde nejprve působil jako kadeřník a vizážista. Díky tomuto povolání se postupem času dostal ke známým módním fotografům a na podobnou dráhu se vydal v roce 1984. Působil v New Yorku, Paříži, Miláně a fotografoval pro řadu známých časopisů (Cosmopolitan, Vogue…)

Od roku 1995 působí v Praze a poslední desetiletí už jako fotograf na volné noze. Fotografie Roberta Vana charakterizují černobílé portréty a akty na klasický film, používá dnes už málo využívanou techniku platinotypie. V roce 2010 mu byla udělena Evropská cena Trebbia za tvůrčí činnost. A na jeho známá reklamní i módní díla se teď mohou těšit zájemci v Prostějově. Během vernisáže představí svá díla v Galerii Špalíček a od 19.00 přijde na řadu beseda v přednáškovém sále Národního domu, při které autor přiblíží i zážitky ze svého života na mnoha známých adresách.