Tady se podařilo propojit hned několik záležitostí dohromady. Noc v prostějovském muzeu, která se konala uplynulý pátek 26. května, se nesla ve znamení ohně a silných mužů. Nechyběli však ani kejklíři, muzikanti, Rozumbrada léčící pohádkové postavy, princezna schopná napravit zdivočelého loupežníka a mnoho dalšího.

Železo je pro lidstvo mnohem důležitější než zlato a všechny drahé kovy dohromady. I to si můžete připomenout na právě probíhající výstavě Příběh železa, která je aktuálně k vidění v hlavní budově prostějovského muzea. Právě tématu železa byla věnovaná muzejní noc. A tak se nelze divit, že kromě komentované prohlídky zmíněné výstavy si muzeum pozvalo také bratry Stawaritschovy z nedalekého Kostelce na Hané, kteří již řadu let patří k nejlepším uměleckým kovářům nejen v naší republice.  

V bohatém programu muzejní noci si to své našli skutečně všechny generace. Rodiče s dětmi ve velkém zamířili na loutkovou pohádku Princezna a loupežník od divadla Pronitka. „Příběh, jenž pro nás napsala Jana Hlaváčová, jsme v předpremiéře uvedli na celostátní přehlídce v Přerově, nicméně tady v Prostějově je to pro nás velká premiéra,“ prozradila Lucie Hlačíková ze souboru, který téměř každou neděli vystupuje na hojně navštěvovaných představeních v prostějovské sokolovně.

Poslední kus souboru Pronitka doprovází písně nahrané pěveckým sborem ze ZŠ v Melantrichově ulici. „Při této mimořádné příležitosti jsme se rozhodli, že zcela výjimečně zahrajeme a zazpíváme přímo během představení,“ prozradila nám vedoucí sboru Hana Leitgebová.

Muzejní noc se v Prostějově konala po covidové pauze už loni, kdy jejím tématem byly Pernštejnské ženy. „Jsme rádi, že se nám při pořádání této akce daří objevit společné téma, což jinde v republice nebývá obvyklé. Chtěli bychom v tom pokračovat. Zároveň se nám osvědčilo propojení s festivalem handicapovaných Jsme tu také, který ve stejný den probíhal v prostoru před muzeem. Právě díky němu bylo všude kolem nás zase o něco veseleji. Byla bych ráda, kdyby se obě akce podařilo termínově skloubit i příští rok,“ zhodnotila ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, která zároveň poděkovala firmě Koutný za ušití osmi krásných historických kostýmů, v nichž se během akce představily zaměstnankyně muzea.

Muzeum pak v příštím týdnu láká na skutečnou lahůdku, kterou nepochybně bude vernisáž výstavy světově uznávaného módního fotografa Roberta Vana naplánovaná na pátek 2. června od 17:00 hodin do galerie Špalíček.