Co dítě z Konice, to muzikant. I tak by se dal shrnout záběr konické „zušky“, která se v průběhu celého uplynulého týdne prezentovala v rámci akce ZUŠ open. Nad její celostátní podobou letos převzala záštitu světoznámá operní pěvkyně Magdalena Kožená. Na Prostějovsku byla přehlídka zahájena již v neděli 21. května koncertem smyčcového orchestru ve zcela zaplněném konickém komunitním centru. Vše vyvrcholí nadcházející čtvrtek 1. června, kdy na společném koncertu s Magdalenou Koženou vystoupí členové konického smyčcového kvintetu a spolu s nimi také nejšikovnější děti nejen z Konice, ale i z Němčic nad Hanou a Prostějova.

 

Na koncertu nazvaném Jaro, léto, hudba, tanec se po čase opět představil oblíbený orchestr ZUŠ Konice, který doprovodily baletky zdejší ZUŠky. Vzhledem k názvu nemohly v programu chybět slavné houslové koncerty Jaro a Léto z dílny Antonia Vivaldiho. V rámci svého absolventského koncertu se představila také Lucie Dopitová. Dále zazněly skladby inspirované irským folklórem, mezi něž lze zařadit jistě i hudbu z filmového Pána Prstenů.

„Vše jsme ovšem tradičně zahájili hudbou z filmu Poklad na stříbrném jezeře. Tu pravidelně hrajeme v různých podobách a s různými muzikanty již od svého prvního vystoupení před sedmi lety,“ prozradila nám vedoucí orchestru Jitka Kaprálová, která koncem letošního března byla oceněna v rámci přehlídky nejlepších učitelů Olomouckého kraje. Prestižního uznání se jí dostalo mimo jiné za vedení folklórního souboru Slonéčko a zejména neustálé propojování nejrůznějších zdánlivě nespojitelných hudebních žánrů i generací interpretů. Nedílnou součástí jejího přístupu k muzice je také volná improvizace všech zúčastněných, stejně jako léčivé účinky hudby na posluchače. „Ani toto nemohlo na našem koncertu chybět, a tak jsme si na závěr všichni společně zazpívali píseň Lásko, Bože, lásko,“ dodala Jitka Kaprálová.

Uvedený koncert pouze odstartoval smršť dalších akcí, muzikanti z konické ZUŠky se hned v pondělí 22. května představili na místním náměstí, své závěrečné vystoupení pak předvedli tanečnice i herci o den později v kulturním domě v Jesenci a velkou zajímavostí bylo také absolventské vystoupení hned tří bratrů Hájkových v sále konického zámku. Všechny tři na jejich cestě s klavírem po celou dobu doprovázela známá konická hudebnice, kantorka a organizátorka Ludmila Kopečná Nedomanská. Kluci však kromě ní měli i další vyučující, díky nimž se zlepšovali také ve hře na kytaru či bicí.  

Konický program ZUŠ open zakončil páteční absolventský koncert Kláry Žouželkové a jejích hostů na nádvoří konického zámku. Tím to však pro nadané konické muzikanty a tanečníky rozhodně neskončilo.

Už tento čtvrtek 1. června se společně se svými kolegy z Němčic nad Hanou a Prostějova představí od 9:00 hodin na Horním náměstí v Olomouci. Zlatým hřebem bohatého celodenního programu bude od 11:30 společné vystoupení právě s operní pěvkyní Magdalenou Koženou.