Robert Vano patří bez výhrad k předním českým a slovenským fotografům. Rodák ze slovenských Nových Zámků přijel do prostějovského Špalíčku představit výstavu Memories, která obsahuje díla napříč jeho tvorbou od roku 1968 až po současnost. Vše odstartovala páteční vernisáž výstavy, u níž prostě Večerník nemohl chybět.

Největší pozornost poutaly pánské akty, vždyť Vano je známý tím, že svou sexuální orientaci projektuje do vlastní tvorby. Nechyběly ani ukázky práce pro světové módní magazíny i poměrně málo používané techniky fotografie. Už dlouho před výstavou bylo na návštěvnosti jasně znát, že do zdejší galerie zavítal člověk, jenž se vypracoval až na úplný vrchol fotografického umění. V útulném areálu se téměř nedalo hnout.

„My jsme od agentury Czech-Art dostali na začátku roku nabídku na výběr jedné z kolekcí autora Roberta Vana. Šlo o tři kolekce a my jsme na to reagovali velmi rychle, protože tohle jsme přesně potřebovali. Dostat sem zase známou osobnost a kvalitního fotografa. Nebylo to ale jen proto, že jsme rychle reagovali. Také to bylo tím, že pan Skřivánek s paní Stuchlíkovou, kteří tuto kolekci vlastní, se tady byli podívat a byli spokojení s místními podmínkami. Slyšeli i o změnách, které se u nás v posledních letech dějí. My se snažíme budovat z této instituce značku a věřím, že i to mělo vliv na jejich rozhodnutí,“ prozradila ředitelka Muzea a Galerie v Prostějově Veronika Hrbáčková.

Vernisáže výstavy se osobně účastnil sám autor, jenž se podělil s návštěvníky o své dojmy, ale většinu si nechal až na následující besedu (čtěte na straně 29 – pozn.red.). Nejoblíbenější fotograf poslední doby s úsměvem rozdával autogramy a společně se zájemci se i nechával fotografovat. „Já jsem obyčejný člověk, který umí vlastně jen fotit. Dělal jsem většinu života, co mě bavilo. Přál bych každému, aby byla jeho práce zároveň i koníčkem. Nejsem ale na větší proslovy a myslím si, že to podstatné si necháme až na besedu,“ nechal se slyšet během svého výstupu před zaplněným schodištěm a balkonem ve dvoře Špalíčku.

Výstava se letos uskuteční v sedmi městech a je věnovaná životnímu jubileu fotografa, který se proslavil ve Spojených státech, Francii, Itálii a jenž oslavil před měsícem své 75. narozeniny. Jako poděkování pro něj muzeum připravilo dárek v podobě místních produktů. Nechyběla vodka z místní palírny a domácí perníček. „Věděli jsme, že má rád vodku, tím byl výběr usnadněný, k tomu byl perníček ve tvaru koníčka od místní výrobkyně,“ doplnila ředitelka muzea. Jako překvapení vystoupil Miloš Forst, který večer plný pozitivní energie umocnil zajímavou recitací doplněnou o humorné scénky.

Kdo nestihl vernisáž ve Špalíčku, má možnost zhlédnout nevšední výstavu až do 23. července. „Jsem ráda, že jsme si mohli i vybrat termín a zvolili jsme červen. Kvůli problematice dalšího stěhování a prázdninovému režimu se tak výstava bude konat až téměř do konce července, za což jsme velmi rádi. I já osobně jsem si výstavu už třikrát prohlížela a myslím si, že to ještě nejednou zopakuji. Jeho tvorba je opravdu jedinečná, za návštěvu rozhodně stojí,“ doplnila závěrem Veronika Hrbáčková i svou pozvánku pro veřejnost.