Něco takového prostě jinde nezažijete! Už 24 let přináší hudební festival Čarovné tóny Macochy do unikátních prostor jeskyní Moravského krasu to nejkvalitnější z české hudební scény. Akce i letos přilákala několik set nadšených posluchačů, z nichž mnozí se každoročně vrací. Návštěvnickým vrcholem se stalo sobotní vystoupení sourozenců Hany a Petra Ulrychových a skupiny Javory, Večerník přitom zavítal na páteční koncert legendy tuzemského folku Roberta Křesťana, kterého doprovodila kapela Druhá tráva.

 

Čarovné tóny Macochy zahájil ve středu 7. června světoznámý houslista Jaroslav Svěcený, který za doprovodu špičkového akordeonisty Ladislava Horáka zahrál skladby ve znamení argentinského tanga. „S Jaroslavem Svěceným spolupracujeme již třicet let a nechyběl ani na jednom z ročníků našeho festivalu,“ zdůraznil organizátor přehlídky Josef Matoušek.

O den později vystoupila skupina Spirituál kvartet, která repertoárem a částečně i obsazením plynule navazuje na tvorbu legendárního Spirituál kvintetu.

„Ten na české scéně působil přes šedesát let a k nám se s velkými úspěchy pravidelně vracel. Jsme moc rádi, že jsme nyní mohli poprvé přivítat jejich přímé nástupce,“ liboval si Josef Matoušek.

Páteční večer patřil pozoruhodným textům a svébytnému folku a bluegrassu. Robert Křesťan a Druhá tráva zahráli zejména písně z nedávné doby, konkrétně ze zatím posledního společného alba nazvaného Díl druhý. „Za jakýsi jeho vrchol považuji dvě písničky s indiánskou tematikou, jež mě vrací do dětství a vzpomínek na knížky Karla Maye či skauting. Tohle vše mě formovalo až do podoby dědečka, který tu stojí teď před vámi. Jsem vděčný za to, že tu mohu být,“ svěřil se osobitý zpěvák, hráč na mandolínu a zejména autor pozoruhodných textů, díky nimž byl přede dvěma lety uveden do síně slávy hudebních Cen Anděl. V jeskyni Výpustek si však letos zahrál vůbec poprvé.  

Největší návštěvnosti se nakonec těšil koncert Hany a Petra Ulrychových a skupiny Javory, který zcela vyčerpal kapacitu jeskyně Výpustek. „V tomto případě to byla neobyčejně vydařená premiéra u nás,“ pochvaloval si trefu do černého Josef Matoušek s tím, že velkou práci dalo naladění doprovodného cimbálu v prostorách jeskyně. „Ve Výpustku je téměř stoprocentní vlhkost a stálá teplota kolem sedmi stupňů, na což si nástroj musí nějaký čas zvykat. Teprve pak přichází na řadu ladění, které v tomto případě trvalo asi hodinu,“ dal nahlédnout do specifik koncertů v podzemí Matoušek.

Vůbec poprvé se na festivalu představila také varhanistka a zpěvačka Katta, jež přehlídku v neděli uzavřela. Ta vystoupila v menší Punkevní jeskyni. „Její netradiční pojetí klasické hudby lidi oslovuje, ostatně koncert byl již tři měsíce dopředu vyprodaný,“ prozradil Josef Matoušek, který byl s návštěvností akce nadmíru spokojený a už nyní se těší na 25. ročník Čarovných tónů Macochy. „Rád bych při této příležitosti připravil něco mimořádného, ale zatím nebudu prozrazovat nic konkrétnějšího,“ uzavřel.