Kulturní klub Duha v Prostějově zažívá těžké koronavirové časy. Jak Večerník informoval již v minulém vydání, kvůli výrazným protiepidemickým opatřením musela být odložena lednová výstava Spolku prostějovských fotografů v rámci jubilejního desátého ročníku Memoriálu Luďka Mařáka. Kvůli hrozbě nákazy covid-19 jsou pak zrušeny i další kulturní akce, které Duha pořádala. Činnost tohoto kulturního zařízení je tak značně omezena, ale pracovníci Duhy se nevzdávají a plánují například výstavy děl profesora Zbyňka Janáčka či Lukáše Musila.

 

Při první vlně pandemie se na přelomu dubna a května loňského roku v oknech klubu představila multimediální umělkyně Karolína Jansová se svou scénografickou instalací, která byla koncipována jako výkladní skříň a byla návštěvníkům k dispozici 24 hodin denně. „Další výstava, jejíž instalace byla na základě pandemické situace uzpůsobena tak, aby se mohla uskutečnit, byla vánoční výstava fotografky Venduly Burgrové. Konala se několik dní před Štědrým dnem přímo na hlavním náměstí v Prostějově u vánočního stromečku. Vendula již desátým rokem dokumentuje rodiny převážně z Prostějova a okolí u jejich vánočních stromečků. Svou dosavadní práci, do které se zapojilo bezmála 70 rodin, se rozhodla prezentovat právě o Vánocích,“ připomněl kurátor výstav Miroslav Macík. Jak dodal, už letos v lednu se měla ve výstavních místnostech Duhy konat výstava Klubu prostějovských fotografů, která se ovšem přesouvá vzhledem k opatřením vlády na jaro. Přesto se už nyní plánují další akce. „Výstavní program je aktuálně na několik měsíců přesunut do prostor druhého patra obchodního centra Zlatá brána na náměstí T. G. Masaryka, kde budou své práce od 26. února prezentovat pedagogové ateliéru Grafiky z Ostravské univerzity. Mezi nimi nebude chybět ani významná osobnost české umělecké scény a držitel významné ceny Vladimíra Boudníka profesor Zbyněk Janáček,“ zve už teď Miroslav Macík.

Od 26. března pak tuto výstavu vystřídá výstava Lukáše Musila, který je známý spíše pod svým pseudonymem Musa. „Je to současný český umělec a solitér, který stojí mimo zavedené proudy. Bývalý profesionální hokejista a český juniorský reprezentant se v roce 2011 rozhodl hokejové řemeslo pověsit na hřebík a začal se věnovat výtvarnému umění. Kromě toho se stal také mezinárodně uznávaným tatérem a je považován za nejoriginálnějšího a nejprestižnějšího českého tatéra. Od roku 2015 však tetuje jen zcela výjimečně. Musa své malířské dílo vystavoval na několika samostatných výstavách. V roce 2017 například představil svou tvorbu ve známé výstavní síni Mánes v Praze. Kromě malby se věnuje také přesahům do jiných uměleckých odvětví. Podílel se například na tvorbě módní kolekce s návrhářkou Liběnou Rochovou,“ uvedl Miroslav Macík s dodatkem, že výtěžek z prodeje limitované kolekce byl pak věnován na pomoc lidem s nemocí motýlích křídel.