Program letošního jubilejního dvacátého ročníku Keltské noci, která proběhne v termínu od 20. do 22. července a nad kterou bude mít záštitu velvyslankyně Irska v Praze J. E. Clona Manahan, bude nabitý jak novinkami, tak stálicemi mezinárodní hudební i taneční scény. 150 účinkujících ze 12 zemí světa na tři dny rozehraje a roztančí kemp Žralok v Plumlově.

 

Na své si přijdou jak příznivci poklidné akustické hudby, tak i ti návštěvníci, kteří mají raději o něco tvrdší muziku. Pokud patříte právě mezi tyto posluchače, nenechte si v pátek od půl jedenácté večer ujít vystoupení kapely SKILTRON, jedné z letošních novinek festivalu. Toto folk-metalové spojení heavy metalu a keltské hudby, kde nechybí ani dudy, bude jistě nezapomenutelným zážitkem už kvůli jedinečnému stylu a zvuku, jež tato kapela nabízí.

Rakouská kapela CELTICA PIPES ROCK už měla možnost v minulosti rozpálit obecenstvo Keltské noci a letos to roztočí se svými plameny sršícími nástroji znovu. Jedinečným zvukem doslova sálající dudy, mocné bubny a nezkrotná energie těchto Vídeňáků vás nenechají v klidu už ve čtvrtek 20. července po půl desáté večer.

Další hvězdnou novinkou, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít a která ve velkém stylu uzavře první festivalový den, je banda hrdelních pirátů, epických žroutů rumu a krvežíznivých válečníků s příhodným názvem RED RUM. S pokřikem „Ahoy“ připlují na vlnách folku a tvrdého metalu až z Velké Británie, z hrabství Nottinghamshire. Na pódiu Keltské noci se vylodí ve čtvrtek ve 23:30 hodin.

Nenašel by se asi žádný z návštěvníků Keltské noci, jenž by neznal a nemiloval trojici skvělých muzikantů z Dublinu říkající si SLIOTAR. Jejich hudba odkazuje ke kořenům tradiční irské lidové kultury a jejich živá vystoupení jsou nezapomenutelným zážitkem. Dávno zlidovělý pokřik „pííívooo“ zpěváka a hráče na flétny a irské dudy Raye MacCormaca z pódia, tato zdravice všem účastníkům festivalu, už dnes patří ke Keltské noci stejně neodmyslitelně, jako k ní patří odraz plumlovského zámku na hladině Podhradského rybníka. Kapele Sliotar bude letos pódium patřit už po devatenácté, a to v sobotu 22. července ve 23:00 hodin.

Italští CISAL PIPERS s jejich originálními skladbami propojujícími jejich různé hudební zkušenosti a experimenty od klasického stylu přes pop, world music keltskými kořeny až k etnické hudbě také nejsou na Keltské noci žádnými nováčky. Nejprve ojedinělou krátkou akustickou show v sobotu od 15.00 hodin uvedou workshop na téma starověké flétny, dudy a buby. Tuto cestu napříč staletími pak završí svým vystoupením v ten samý den večer po půl desáté.

Pokud jde o hvězdy Keltské noci, nesmíme v žádném případě zapomenout ani na domácí interprety. TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR je s ní neodmyslitelně spjatý již od prvopočátku. Ten, kdo už zažil neuvěřitelnou atmosféru koncertů tohoto uskupení, si to letošní určitě nenechá ujít a v sobotu 22. 7. v 19.00 hodin bude netrpělivě čekat pod pódiem na první tóny z rukou těchto dvojnásobných držitelů cen Anděl za album roku.

V pátek 21. července od 18.00 hodin se můžete nechat přenést do tajemného a pohanského fantasy světa (a možná až na Kaer Morhen) na křídlech podmanivé hudby plné jak slavných melodií ze Zaklínače, Pána prstenů a mnohých dalších opatřených emotivními českými překlady textů, tak vlastních skladeb kapely DELORAINE. Čeká vás fantasy literatura a pohanská mytologie proměněná v energickou, taneční a emotivní hudbu.

Také letos budete určitě šťastní, že se znovu potkáte se skupinou HAPPY TO MEET, jež po půlnoci uzavře sobotní večer svým neuvěřitelně roztančeným vystoupením. Do povědomí posluchačů se toto spojení zkušených muzikantů různých hudebních žánrů dostalo v rámci tzv. „keltské vlny“, která před několika lety zaplavila českou hudební scénu. Happy to Meet ale svým osobitým zvukem dalece překračují hranice žánru a zaměřují se také na vlastní tvorbu.

„BRAN“ znamená v bretonštině havran a v keltských legendách je havran poslem dobrých zpráv. Na jeho křídlech v pátek 21. 7. v 19:30 hodin přiletí tato kapela se stejným názvem se svou profesionálně pojatou hudbou vycházející ze starých bretaňských lidových motivů, dávných tanců a zpěvů moře. Přenesou vás do zvláštního světa, v němž mají rozhodující slovo sny.

K festivalu Keltská noc kromě hudby neodmyslitelně patří také tanec, a to přímo ten irský. Můžete se ho dokonce i sami naučit na workshopech pořádaných ve čtvrtek a v sobotu.

První se uskuteční hned na začátku festivalu, ve čtvrtek 2é. července ve 14:30, to abyste svoje nově nabyté dovednosti mohli plně uplatnit po celou dobu trvání festivalu. Učit se budete s olomouckou taneční skupinou Fiach Bán, která vám pak svoje vystoupení předvede ve stejný den v 18:45 hodn.

Další workshop, na němž si připomenete co a jak, bude v sobotu 22.7. v 18:15 hodin pod vedením tanečního souboru Démairt z Brna, tedy jedné ze stálic festivalu patřící k nejlepším v České Republice. Vznikl už v roce 1999 a všechny jeho členy spojuje láska k irské hudbě. Přesvědčit se o tom budete moci během jeho vystoupení už v pátek v devět večer.

A do třetice pro vás vystoupí také polský soubor irských tanců Eriu působící v Krakowě od roku 2006. Jeho patronkou je, jak z názvu vyplývá, Eriu, v irské mytologii bohyně svrchovanosti Irska. Toto vystoupení plné zajímavé scénické choreografie začne v závěrečný den ve 22:15 hodin.

V celém třídenním programu jubilejní 20. Keltské noci se toho samozřejmě bude dít mnohem víc, a to jak v oblasti hudby, tak i v doprovodném programu. Proto neváhejte a přijďte s námi prožít krásný víkend v keltském stylu. 

24 kn 728x90 anim