Sběratelství je koníček, který spočívá v získávání specifického druhu předmětů, popřípadě i zážitků s nimi spojených, založených na specifickém zájmu sběratele a jejich uchovávání ve sbírce. Některé hodnotné sbírky se stávaly a stávají součástí muzeálních sbírek či základem vzniku tematicky zaměřených muzeí, a právě takovou má doma paní Anežka Novotná.

Jako téměř každá malá holka jsem si v dětství také ráda hrála s panenkami. V 70. letech minulého století nebyl pravda takový výběr panenek jako dnes, ale panenka byla a kočárek taky. S přibývajícím věkem na moji mrkací panenku začínal usedat prach a ani nevím, kde skončila. Proto jsem byla sama zvědavá, jak může záliba v panenkách přetrvat až do důchodového věku a zazvonila jsem u paní Novotné.

Přivítala mě energická a vitální paní, která mě pozvala dál. Původně jsem si myslela, ano, je to výstava a těchto hraček bude zřejmě více, ale skutečnost předčila očekávání. Několik desítek panenek mě přivítalo hned za dveřmi, seděly na policích, každá úplně jiná, každá v jiném outfitu, několik z nich i jiné barvy pleti. Hned jsem si vzpomněla na své vnučky, pro které by toto byl pravý ráj.

Zajímalo mě, jak vlastně tato záliba vznikla. Paní Novotná mi velmi upřímně řekla, že už od útlého věku milovala panenky a vše kolem nich. Jako dospívající dívka prý vozila v kočárcích skoro všechny malé děti v Myslejovicích a moc si to užívala. A tak nějak to přešlo až do dospělosti. Teď už tedy nevozí děti svých spoluobčanů, ale milované panenky sbírá. A protože k panenkám neoddělitelně patří i kočárky, má paní Novotná i je. Některé dostala, některé našla vyhozené a opravila je, některé koupila. Ke každé panence se váže nějaký příběh, stejně tak i ke kočárkům. Malé, velké, dětské, starodávné i ty novější s naškrobenými peřinkami a spícími panenkami na polštářcích. Mimochodem praní, škrobení a žehlení prý zabere několik dnů.

Je jasné, že „věci, které mají příběh“ naši sběratelku přitahují. Jsou to nejen zmiňované panenky a kočárky, ale i hrníčky, kameninové nádobí, kolovraty a spousta dalších, dnes už historických předmětů. Všechny jsou opečovávány s láskou a pečlivostí, před kterou upřímně smekám.

Hana Krátká