Letošní hudební program v rámci Prostějovského léta 2023 má v nabídce také dva hudební večery, v rámci nichž se představí kapely Pekař a Kabát revival live. Obě budou mít své předskokany, jedna dokonce prostějovskou legendu.

Podle první náměstkyně primátora Milady Sokolové přináší i letošek do programu hudební rozmanitost. „Myslím, že se nám opět podařilo pozvat kapely, které mají své příznivce napříč generacemi. Tak neváhejte, bude to zážitek,“ přidala pozvání.

Jako první vystoupí 27. července na pódiu na prostějovském hlavním náměstí kapela Kontakt, oblíbená regionální legenda. Po této místní legendě pak pozornost publika upoutá Pekař – vlastním jménem Petr Toms – a jeho muzikanti.

Právě Pekař osobně je hvězdou, která stále stoupá. Hudbě se začal věnovat v patnácti letech a svou kariéru považuje za souhru náhod: „Nečekal jsem, že song Tančím bude mít milion zhlédnutí, ostatně nečekám úspěch u žádné písničky. Když se nechytne, tak co. A v opačném případě jsem mile překvapený. Ve svých skladbách často zpívá o vztazích a jejich koncích, o klišé,“ říká. V roce 2016 uspěl s písničkami Bůh, Tančím a Za tebou, které předznamenaly jeho vůbec první debutové album s názvem #Pekař, a stal se Českým slavíkem v kategorii Objev roku. Dlouhodobě spolupracuje s kapelou Rybičky 48, s níž natočil skladbu Chtěl jsem tím říct a odstartoval s ní svou koncertní šňůru Kamarádi Tour. Od 18 hodin bude v tento den Ekocentrum Iris zajišťovat soutěže pro děti s názvem Cesta kolem světa.

Revivalovým kapelám bude patřit večer 10. srpna. První se představí Elán Haná revival, který v letošním roce hrál na prostějovském městském plese. Je předskokanem skupině Kabát revival live, který vznikl v roce 2014 v Ostravě. „Od roku 2015 hrajeme ve stejné sestavě a díky tvrdohlavosti nás všech jsme dokázali, co jsme chtěli od samého začátku. Dnes se těšíme z každého hraní a jsme rádi, že je o nás takový zájem jak ze strany pořadatelů, tak ze strany fanoušků,“ říká zpěvák Pavel Seidl a dodává, že v současné době repertoár čítá zhruba 35 hitů. „Prezentovat se jako revival pro nás znamená vypadat jako KABÁT, hrát jako KABÁT s nástroji, jaké má KABÁT. Tak to prostě opravdové revivaly dělají,“ usmívá se Seidl.

I v tomto případě bude možnost zasoutěžit si pod taktovkou Ekocentra Iris. Tentokrát budou na řadě netradiční sporty.