V polovině srpna roku 2021 se Prostějov mohl v rámci kulturního léta pokochat Nocí na Karlštejně. Inscenaci přivezl ansámbl Moravského divadla Olomouc. Pro velký úspěch se o rok později konalo další venkovní představení, tentokrát v podobě operety Podskalák. A letos se představí jedinečná Manon Lescaut, činohra, kterou opět uvede Moravské divadlo Olomouc.

„Úspěch, jenž mezi Prostějovany sklidila předchozí dvě představení, nás ujistil v tom, že cesta je správná. Podívat se na divadlo pod širým nebem, to je úplně jiný zážitek. Proto v něm budeme pokračovat i letos, kdy se 29. srpna od devatenácti hodin v Kolářových sadech představí Manon Lescaut,“ uvedla pro Večerník první náměstkyně primátora Milada Sokolová.

A tak se můžeme těšit na činohru v režii Hany Mikoláškové Kovaříkové, která má mimořádný cit pro hudební divadlo. Do Moravského divadla se coby režisérka vrátí po dlouhých dvanácti letech. O mnoho let déle trval návrat na olomouckou scénu samotné Manon Lescaut. Ikonické dílo českého poetického dramatu bylo olomouckou činohrou uvedeno pouze jedenkrát, a to před dlouhými šedesáti sedmi lety.

„Ten zázračný románek mi učaroval, když mně bylo patnáct let, a jeho nepostižitelná hrdinka navštěvovala pak ráda moje snění,“ napsal Vítězslav Nezval o románu Abbého Prévosta. Tou nepostižitelnou hrdinkou byla mladá dívenka Manon Lescaut, které Nezval složil hold stejnojmennou jevištní básní. Jeden z nejvýraznějších a nejzvukomalebnějších tuzemských příběhů lásky nevěrné, a přitom oddané, plný napínavých zvratů a okouzlujícího křehkého světa, se ve své době stal „biblí“ všech milenců. Nyní se vrací na piedestal české dramatické tvorby, kam bezpochyby patří.

Mimořádně důležitou a výraznou složkou inscenace je hudba, jejímž autorem je olomoucký patriot Karel Plíhal, bezpochyby nejvýraznější kulturní osobnost regionu. Nezvalovy verše a Plíhalova hudba interpretovaná živě několika výtečnými muzikanty, to je tandem slibující bezesporu jedinečný divácký zážitek. Délka představení je přibližně 2 hodiny a 25 minut, vstup je zdarma.