Uplynulý pátek a sobotu zněl Prostějov country muzikou. Letošní hudební festival Profest country nabídl koncerty deseti kapel, ukázky a výuku country tanců, výstavu amerických vozů a motocyklů Harley Davidson a také možnost svézt se na elektrickém býkovi.

Zatímco páteční program se odehrál na nádvoří prostějovského zámku, v sobotu se musel kvůli dešti přesunout pod střechu nedaleké Duhy. Už třetí ročník festivalu pořádalo statutární město Prostějov, Duha - Kulturní klub u hradeb a Martin Soldán z Tres Soldanos

Od pátku poutala pozornost kolemjdoucích výstava amerických veteránů, které jejich majitelé umístili před vstup do zámku. Starý pick up v podobě Fordu f250 a koráby silnic, kabriolety Meteor Montcalm a Cadillac Brougham sklízely obdiv stejně, jako světoznámé motocykly Harley Davidson. „To je krása. Ale živit bych to teda nechtěl, výlet po okrese by mi spolkl půlku výplaty,“ usmíval se při pohledu na rudého krasavce s osmiválcovým motorem Pavel.

Jeho kroky následně zamířily na nádvoří zámku, kde právě hráli první účinkující, prostějovští Strejda Bábek Band. „Jsou to většinou kluci, které znám léta. U nich je vždycky překvapení, kolik jich vystoupí,“ dodal Pavel.

Po něm následovali rovněž prostějovští Angel Factory a večer uzavřelo vystoupení strážnického WBandu.

V sobotu 5. srpna už bylo jasné, že zatímco auta budou setrvávat na svém původním stanovišti, majitelé Harleyů své miláčky přesunuli pod krytý vchod Duhy. Tam se také odehrál zbytek programu.  

Vystoupily v něm kapely Ty trááávo, Goodwill Bluegrass Band, Petr Džetro Ritzka, Taverna, Loes& Honza, Rockabilly Juniors a Tres Soldanos.

Součástí programu byly již zmíněné country tance, které mohli návštěvníci nejen zhlédnout, ale i zkusit se je naučit. „Vypadá to dobře, ale já na tanec nemám vlohy, to nechám raději jiným, abych se nezmrzačila rovnou na parketu,“ smála se paní Jana.

Ještě větší zájem byl o zábavu, která není na Hané zrovna běžnou – krocení býka. Sice elektrického, ale o nic méně „živého“. Udržet se na něm vyžadovalo značnou dávku obratnosti, smysl pro rovnováhu a také umění padat. „Už chápu kovboje na rodeu, když tvrdí, že živit se tím je strašná dřina. To bych si jako povolání opravdu nevybral,“ dodal jeden z přihlížejících.

Spokojená byla i 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová. „Výběr kapel byl opět na hlavních organizátorech akce Pavle Vaškové z Duhy a Martinu Soldánovi z kapely Tres Soldanos. Mají obrovský přehled a opět to zvládli na výbornou, ke spokojenosti návštěvníků,“ řekla Večerníku Sokolová s tím, že je škoda, že počasí neumožnilo konání festivalu na nádvoří zámku. „Je to skvělé místo, vhodné právě pro akce a festivaly,“ doplnila.