Od pátku 4. srpna je v Galerii Špalíček v Prostějově otevřena výstava uměleckých děl řezbáře a sochaře Miroslava Srostlíka Moravského. Slavnostní vernisáž   k výstavě se ovšem mimořádně uskuteční až 7. září v 17.00 hodin. Několik děl zapůjčilo na výstavu také statutární město Prostějov. Radní na svém posledním jednání zároveň rozhodli o poskytnutí dotace na vydání katalogu k výstavě.

Výstava s názvem Miroslav Srostlík Moravský 77: Hovory se dřevem potrvá v Galerii Špalíček až do 8. října tohoto roku. Srostlík se od tvorby dřevěných šperků vypracoval přes bytovou plastiku až k velkoformátovým objektům a sochám.

Na samotnou výstavu rada města schválila zápůjčku dřevěných plastik Miroslava Srostlíka. „Jde o plastiky v majetku města, některé z nich mohou návštěvníci radnice vidět na chodbách či v kancelářských prostorách magistrátu, jiné jsou uloženy v depozitáři. Celkem jde o deset kusů uměleckých děl s tím, že ve dvou případech se jedná o triptychy, tedy o umělecká díla složená ze tří částí,“ vysvětluje primátor města František Jura. Jak Večerník zjistil, konkrétně jde o dřevěnou plastiku Prostějovské věže a štíty se třemi artefakty, dřevěnou plastiku znak města, trojici dřevěných soch z triptychu tři dámy v klobouku a plastiky Volavka, Harfenistka a Zrcadlení.

Prostějovští radní zároveň odsouhlasili poskytnutí dotace na vydání katalogu k výstavě. „K výstavě, s názvem Miroslav Srostlík Moravský 77: Hovory se dřevem, bude vydán katalog, na který jsme schválili dotaci ve výši čtyřiceti tisíc korun. Výstava představí průřez díla Miroslava Srostlíka, známého řezbáře, který se od tvorby šperků a drobných plastik dostal ve své práci až k monumentální sochařské výzdobě. Některá z jeho děl můžete vidět například v prostějovské nemocnici, na Gymnáziu Jiřího Wolkera, nebo také v interiérech prostějovské radnice,“ dodala první náměstkyně primátora Milada Sokolová.