Čtvrteční podvečer a večer patřil na prostějovském hlavním náměstí návratu v hudebních časech. V případě první kapely to platí doslovně, slovenští Eláni totiž od roku 2018 živě nevystupují. Jejich „náhrada“, Elán Haná Tribute band, disponuje výjimečným hlasovým projevem klávesisty Jakuba Rouska.

Bylo na první poslech zřejmé, že muzikanti i zpěvák se těší z živého vystupování, je o nich totiž známo, že na play back nehrají. Druhá polovina večera patřila rockerům. Ty přijela potěšit ostravská kapela Kabát Revival Live, která vznikla již v roce 2014. Takový byl další díl seriálu Prostějovské léto 2023.

„Sestrička z Kramárov, to byla písnička mé vojny,“ smál se Marek Veselý. A nejen ona, jak přizvukovali kamarádi, se kterými se na náměstí vydal. „Eláni jsou naše mládí, čas malin, které jsme rvali i nezralé,“ smáli se pánové, podupávající v rytmu. „Od roku 2015 hrajeme ve stejné sestavě a díky tvrdohlavosti nás všech, jsme dokázali, co jsme chtěli od samého začátku. Dnes se těšíme z každého hraní a jsme rádi, že je o nás takový zájem jak ze strany pořadatelů, tak ze strany fanoušků,“ říká zpěvák Pavel Seidl, který má Kabáty doslova v krvi. Ke zpívání se dostal už před vojnou, zpíval ve spoustě kapel a Kabát Revivalů, dělá i svoje projekty. Byl chvíli i členem dnes již legendární kapely Citron.

„Je to klasika, byť zprostředkovaná. Originál je jen jeden, ale tihle „cápci“ hrají dobře. Můžu posuzovat, na koncerty Kabátu jezdím už třicet let,“ pochválil revival Pavel. další z diváků a přidal i zajímavost: „Kabát se jmenují z prozaického důvodu. Vznikli v roce 1983 a řekli si, že když je zakážou, což tehdy bylo celkem běžné, tak to otočí a budou se jmenovat Tabák. Úplně jednoduchá věc.“

Na své si přišli i nejmenší, pracovníci Ekocentra pro ně opět připravili řadu zajímavých soutěží, tentokrát na téma netradiční sport. A tak se na náměstí střílelo z praku, tahal vozík i běhalo s obručí. „Děcka jsou nadšená, výjimečně se neperou a já poslouchám muziku svého mládí, co víc si přát,“ smála se Alena Kohoutová.  

„Jsem velice spokojená. Opět se povedlo zaplnit náměstí, a to nejen diváky, ale i zpěvem. Myslím, že si návrat do hudební historie všichni užili, aspoň z reakcí, kterých se mi dostává a dostalo,“ pochvalovala si akci Milada Sokolová, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov, které je pořadatelem tradičního seriálu.