Velké pocty, ale také úkolu se dostalo Národopisnému souboru Mánes. +06 V rámci tradičního Valdštejnského léta si je jako své hosty vybrala senátorka Jitka Chalánková a čtvrteční odpoledne v prostorách Senátu patřilo jen jim. V bohatém hodinovém programu se představil jak dospělý soubor, tak i dětský Mánes a zaplněná Valdštejnská zahrada jejich představení aplaudovala ve stoje. Z celodenního programu si tak účastníci domů odvezli řadu krásných vzpomínek.

 

O vystoupení na této akci se soubor dozvěděl v dubnu, kdy je kontaktovala senátorka Jitka Chalánková, že si národopisný soubor vybrala pro prezentaci Hané. „Valdštejnské léto probíhá každý čtvrtek po celé prázdniny a vždy jeden ze senátorů prezentuje svoji oblast. Od tohoto období jsme tak byli v kontaktu a ladili všechny potřebné věci,“ prozradila úvodem vedoucí souboru Kateřina Piňosová.

V rámci hodinového programu, který začal v 17.00 hodin se představil jak dospělý soubor Mánes, tak i Malý Mánes. Nácvik na tuto akci tak probíhal intenzivně poslední tři měsíce a vše se vydařilo na jedničku. „Tím, že jsme to věděli dlouho předem, tak jsme neměli problém ani s omluvenkami a všichni jsme se moc těšili. Některé děti by tedy byly raději, kdyby to bylo v období školy, ale i tak byly nadšené, že mohou vyrazit,“ přidala s úsměvem vedoucí souboru.

Před vlastním vystoupení stihl Mánes ještě řadu věcí, které si všichni náležitě užili. „Dorazili jsme už dopoledne a program nám začal pozváním na oběd v senátorské jídelně. Po obědě jsme se vydali společně na Pražský hrad, který jsme si prohlédli i s katedrálou sv. Víta. Následoval už návrat do Valdštejnské zahrady, kde jsme měli i komentovanou prohlídku Senátu, takže jsme se dozvěděli řadu zajímavých informací. Závěrem byl náš program a v sedm večer jsme se vraceli zpátky domů,“ shrnula nabitý čtvrteční den Kateřina Piňosová.

Obrovskou poklonu a spokojenost vyjádřili souboru nejen fanoušci, ale i organizátoři této akce. Stejné pocity měl i Mánes, který se vracel domů plný zážitků. „Udělalo nám to všem velkou radost. Dostali jsme pochvalu nejen za program, ale i za úvodní slovo a pevně věřím, že nás bude čekat ještě spousta dalších vydařených akcí. K tomu ale budeme potřebovat i nové tváře, které bychom rádi v našem souboru přivítali,“ doplnila závěrem Piňosová.