T-Expedice, akce pro nadané žáky a studenty, proběhne letos na konci srpna v Olomouci. Hostit ji bude Vlastivědné muzeum v Olomouci. Závěrečná poster session, která proběhne v pátek 25. 8. 2023 od 15 hodin, je určena i pro širokou laickou a odbornou veřejnost a média.

T-Expedice poskytuje příležitost pro nadané a motivované žáky ve věku 13-19 let ze všech koutů republiky zúčastnit se skutečného výzkumného záměru. Hlavním cílem a úkolem T-Expedice je poskytnout možnost zapojit se do týdenního badatelského výzkumu a na závěr prezentovat výsledky své práce. Nejde přitom jen o “simulaci” vědy, ale jde, pokud možno, o opravdový vědecký záměr, který může být nějakým způsobem užitečný např. v kontextu regionu konání nebo i jinak. “S trochou nadsázky lze říci, že to není žádný letní tábor či kemp, ale vědecká expedice s určitými, předem stanovenými cíli vyžadující úsilí všech zúčastněných. Pro expedici je zásadní, že účastníci musí najít vedle společného cíle a programu i způsob, jak efektivně spolupracovat a něco společně vytvořit,” popisuje T-Expedici jedna z organizátorek Anna Rudolfová.

Jednoduše řečeno, T-Expedice slouží k tomu, aby se studenti naučili objevovat svět kolem nás. Na expedici mohou různé nápady dostat konkrétní tvar. Výsledky expedice se v exaktní i populární formě mohou stát součástí expozic regionálních institucí, případně mohou být dále rozvíjeny a využívány. Pozitiva celé akce lze ovšem nalézt i ve zlepšení umění spolupráce mezi studenty, organizace práce a vynalézavosti na cestě k cíli.

“T-Expedice se koná od roku 2013 a její podoba se s lety na základě bohatých zkušeností modifikuje, má svá tradičnější místa, ale také objevuje nové lokality. Pro motivované studenty, kteří by na expedici chtěli vést vlastní tým a navrhnout si výzkum dle vlastních preferencí, funguje během školního roku specializovaný přípravný T-kurz nazvaný Kurz nové generace,” doplňuje Anna Rudolfová.

Jak samotná T-Expedice probíhá?

Jde většinou o celoroční práci studentů a studentských týmů. Student (tedy tzv. garant záměru), který přijde se svým nápadem, jej během školního roku promyslí a připraví k realizaci v rámci přípravného kurzu. Na jaře se mu do týmu přihlásí další studenti (tzv. badatelé; zpravidla lidé z celé republiky), kteří s ním chtějí tento záměr realizovat. Každý garant poté nachystá přípravné úkoly v on-line prostředí pro své badatele – uvede je do dané vědecké problematiky a naučí je dovednosti nezbytné k provedení svého výzkumu. O letních prázdninách projekt během týdne, kdy se všichni reálně potkají, zrealizují. A právě týden prezenčního bádání proběhne na konci srpna ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Během tohoto letního týdne všichni zúčastnění provádějí své výzkumy v jednotlivých badatelských sekcích, které si vyberou. Každý večer se scházejí na briefingu, kde se navzájem informují o své práci a pokrocích. Na konci expedice zpracují své výsledky do formy posteru. Rok badatelské a výzkumné práce uzavírá slavnostní poster session, kde mají badatelé možnost prezentovat své projekty a ukázat plody své práce jak kolegům z ostatních sekcí, tak veřejnosti. Návštěvníci z řad rodičů, pedagogů a obecně veřejnosti se zájmem o badatelské aktivity žáků a výsledky jejich projektů jsou na poster session srdečně vítáni a zváni k diskusi u posterů.

Výzkumný tým po expedici shrne své poznatky do vědeckého článku, který vyjde ve společném sborníku. S koncem T-Expedice zpravidla začíná cyklus přípravy na T-Expedici následující.

Letošní poster session proběhne v pátek 25. 8. 2023 od 15 hodin ve Vlastivědném muzeu v Olomouci v Radeckého sále. Jste na ni srdečně zváni.

Další podrobnosti najdete na webech:

Web akce T-Expedice: https://t-expedice.cz/

Obecný web projektu Talnet: https://talnet.info/