Předloni Noc na Karlštejně, vloni Podskalák a letos Nezvalova sladká, mámivá, vášnivá a vrtkavá Manon Lescaut. To je nabídka, kterou příští úterý 29. srpna v 19.00 hodin přiveze do Kolářových sadů Moravské divadlo Olomouc. „Nezvalovy verše a hudba olomouckého patriota Karla Plíhala slibují jedinečný divácký zážitek,“ zve návštěvníky 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Veršovaná divadelní hra o sedmi obrazech má svůj předobraz v románu francouzského spisovatele Antoina Françoise Prévosta, zvaného Abbé Prévost. Vítězslav Nezval přišel s adaptací Prévostova příběhu lehkomyslné Manon a zamilovaného rytíře des Grieux v době protektorátu Čechy a Morava a jeho drama si okamžitě získalo oblibu u čtenářů. Zároveň s knižním vydáním byla hra uvedena také na jevišti divadla D40, kde divákům v těžkých časech dodávala tolik potřebnou naději a povzbuzení.

Příběh nešťastné lásky, vášně a čistého citu, ale také vrtkavosti, ztráty nevinnosti a důvěry tehdy čtenáře doslova uchvátil. Svůj podíl na tom měl především autorův virtuózní básnický jazyk a bravurní ztvárnění citových prožitků. Nezvalova Manon Lescaut se od té doby dočkala řady divadelních a filmových podob a svým příběhem a formou zpracování oslovuje čtenáře i diváky stále.

Ikonické dílo českého poetického dramatu uvedla olomoucká činohra Moravského divadla pouze jedenkrát, před dlouhými šedesáti sedmi lety. Režisérka Hana Mikolášková Kovaříková představí v hlavních rolích Kristinu Herz a Marka Pešla.

Délka představení, které je zdarma, je 2 hodiny a 25 minut.