Předloni Noc na Karlštejně, vloni Podskalák a letos Nezvalova sladká, mámivá, vášnivá a vrtkavá Manon Lescaut. To je nabídka, kterou v úterý devětadvacátého srpna v 19 hodin přiveze do Kolářových sadů Moravské divadlo Olomouc. Večerník dnes přináší perlu českého poetického dramatu očima Karla Plíhala, který ji zhudebnil, a režisérky Hany Mikoláškové.

 

Olomoucký patriot Karel Plíhal hudbu k Manon kdysi napsal pro Národní divadlo moravskoslezské. Jednalo se o jediné uvedení, po kterém skončila hudba na dalších třicet let v šuplíku. Kvůli olomoucké inscenaci ji přede dvěma lety znovu našel, předělal a přidal několik nových skladeb. „Nezvalova obrazotvornost a slovní zásoba mě vždycky fascinovaly, takže když jsem byl požádán, abych zhudebnil některé části této hry, poetika Manon mi nebyla vůbec cizí. Protože je velice zpěvná sama o sobě, nechal jsem se pocitově vést verši a snažil se při skládání co nejmíň rušit jejich vyznění,“ prozradil Plíhal s tím, že během představení zazní živá hudba i studiové nahrávky.

Spolupráci s režisérkou Hanou Mikoláškovou předcházelo mnohaleté „namlouvání“ Moravského divadla, které vyšlo až napočtvrté. „Do Olomouce se vracím ráda. Děkuji současnému vedení činohry, že to nevzdalo a že mi tak dlouho nabízelo spolupráci, až to konečně vyšlo,“ uvedla Hana Mikolášková, která se tomuto dílu věnuje poprvé. „Jako režisérka jsem podlehla kouzlu spojení jmen Manon Lescaut – Vítězslav Nezval – Karel Plíhal. To je konstelace, která nabízí vše, co je mi blízké; vášeň a poezii, chytrý humor a skvělou hudbu. Příběh není zdaleka jen romantický, ale je nadčasový. Myslím si, že pro dnešní mladé lidi možná i v dobrém slova smyslu varovný. Kam až může zajít naše touha po absolutním štěstí, chtíč ochutnat co nejvíc, získat všechno, co se nám líbí?“ přiblížila svůj vztah k dílu Mikolášková.

I když příběh sám pochází z období počátku romantismu, diváci se mou těšit na řadu zajímavých momentů, které je osloví i v kontextu dnešní doby. „S herci ctíme Nezvalovy verše a zároveň se snažíme nepodléhat přílišnému sentimentu a naivitě. Ten příběh nabízí řadu humorných i mrazivých míst. Je to komedie, která končí tragicky,“ dodává režisérka.

V titulní roli svůdné Manon Lescaut se představí Kristína Herz (roz. Jurková). Jejího milence, rytíře Des Grieux, ztvární Marek Pešl, rytířova přítele Tiberga hraje Jan Ťoupalík a prokurátora soudního dvora Duvala, jenž se uchází o Manon, Lukáš Červenka. V dalších rolích se objeví například Vendula Nováková, Lenka Kočišová a Ivana Plíhalová.

V Moravském divadle se jedná o teprve třetí uvedení Manon Lescaut v rámci činohry. V roce 1940 inscenaci režíroval Oskar Linhart a v roce 1955 Miroslav Janeček.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

R

MANON LESCAUT SPOJILA HUDBU PLÍHALA A VIZI MIKOLÁŠKOVÉ

Představení v Kolářvých sadech slibuje skvělý zážitek

PROSTĚJOV Předloni Noc na Karlštejně, vloni Podskalák a letos Nezvalova sladká, mámivá, vášnivá a vrtkavá Manon Lescaut. To je nabídka, kterou v úterý devětadvacátého srpna v 19 hodin přiveze do Kolářových sadů Moravské divadlo Olomouc. Večerník dnes přináší perlu českého poetického dramatu očima Karla Plíhala, který ji zhudebnil a režisérky Hany Mikoláškové.

Kristýna BOHATOVÁ

Olomoucký patriot Karel Plíhal hudbu k Manon kdysi napsal pro Národní divadlo moravskoslezské. Jednalo se o jediné uvedení, po kterém skončila hudba na dalších třicet let v šuplíku. Kvůli olomoucké inscenaci ji před dvěma lety znovu našel, předělal a přidal několik nových skladeb. „Nezvalova obrazotvornost a slovní zásoba mě vždycky fascinovala, takže když jsem byl požádán, abych zhudebnil některé části této hry, poetika Manon mi nebyla vůbec cizí. Protože je velice zpěvná sama o sobě, nechal jsem se pocitově vést verši a snažil se při skládání co nejmíň rušit jejich vyznění,“ prozradil Plíhal s tím, že během představení zazní živá hudba i studiové nahrávky.

Spolupráci s režisérkou Hanou Mikoláškovou předcházelo mnohaleté „namlouvání“ Moravského divadla, které vyšlo až napočtvrté. „Do Olomouce se vracím ráda. Děkuji současnému vedení činohry, že to nevzdalo, a tak dlouho mi nabízelo spolupráci, až to konečně vyšlo,“ uvedla Hana Mikolášková, která se tomuto dílu věnuje poprvé.  „Jako režisérka jsem podlehla kouzlu spojení jmen Manon Lescaut – Vítězslav Nezval – Karel Plíhal. To je konstelace, která nabízí vše, co je mi blízké; vášeň a poezii, chytrý humor a skvělou hudbu. Příběh není zdaleka jen romantický, ale je nadčasový a myslím, že pro dnešní mladé lidi možná i v dobrém slova smyslu varovný. Kam až může zajít naše touha po absolutním štěstí, chtíč ochutnat co nejvíc, získat všechno, co se nám líbí?“ přiblížila svůj vztah k dílu Mikolášková.

I když příběh samotný pochází z období počátku romantismu, diváci se mou těšit na řadu zajímavých momentů, které je osloví i v kontextu dnešní doby. „S herci ctíme Nezvalovy verše a zároveň se snažíme nepodléhat přílišnému sentimentu a naivitě. Ten příběh nabízí řadu humorných i mrazivých míst. Je to komedie, která končí tragicky,“ dodává režisérka.

V titulní roli svůdné Manon Lescaut se představí Kristína Herz (roz. Jurková). Jejího milence, rytíře Des Grieux, ztvární Marek Pešl, rytířova přítele Tiberga hraje Jan Ťoupalík a prokurátora soudního dvora Duvala, jenž se uchází o Manon, Lukáš Červenka. V dalších rolích se objeví například Vendula Nováková, Lenka Kočišová a Ivana Plíhalová.

V Moravském divadle se jedná o teprve třetí uvedení Manon Lescaut v rámci činohry. V roce 1940 inscenaci režíroval Oskar Linhart a v roce 1955 Miroslav Janeček.