Uplynulý pátek vystoupala na prkna prostějovského Společenského domu legenda. Olda Říha, mozek, srdce a duše slavné kapely Katapult, slaví 60 let na scéně (1963 až 2023), a to už je obrovský důvod k oslavě. Olda se s tím nepáral. Postavil novou kapelu, vydal desku „Nostalgia“ (vyšla v dubnu) a naplánoval stejnojmenné velké výroční turné! Chlapský rock´n´roll se vrátil i do Prostějova a nebylo to žádné uplakané vzpomínání na mládí.

Oldřich Říha v tomto roce slaví 60 let na scéně a 18. května 75. narozeniny. V historii Katapultu musel překonat mnohá těžká období. Z nejsilnější a nejznámější sestavy totiž zůstal sám. V roce 2007 nečekaně zemřel ve věku 61 let bubeník Katapultu Anatoli „Tolja" Kohout.

 

Katapultem za dobu jeho existence prošlo několik bubeníků, stálé jádro vždy s Říhou tvořil baskytarista Jiří „Dědek" Šindelář, který zemřel v lednu 2009 dva dny po svých 60. narozeninách. V té době v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel „Káša" Jahn, který o měsíc později zemřel v nedožitých 60 letech, paradoxně v den, kdy Říha zahájil sérii vzpomínkových koncertů na „Dědka". Předčasně už dříve zemřeli i další bubeníci Katapultu, Jaroslav Kadlec a Milan Balcar.

Říha v polovině roku 2009 představil nové spoluhráče, s nimiž v roce 2016 natočil desku „Kladivo na život“ a v dubnu 2020 singl „Zahrajem vám rokenrol!“. O rok později vzhledem k tehdejším protikoronavirovým opatřením a překládání koncertů Říha uvedl Katapult do stavu, který označil jako „hibernace". Odkázal tak na specifickou reakci, kdy živočichové v klidovém stavu a při útlumu fyziologických procesů přečkávají nepříznivé období. V té době však z kapely odešli jeho spoluhráči a Říha na čas znovu zůstal sám. „Dokázal jsem se vrátit. Celé je to vlastně takový příběh chlápka, který se nevzdal, protože chce stále hrát," konstatoval Olda.

Po celou kariéru neopustil Katapult jednoduchý a chytlavý rock plný energie a radosti ze života – přesně takový byl i prostějovský koncert. „Nostalgii jsem čerpal z mého mládí, kdy se hrála muzika bez efektů a počítačového zpracování. Je to energická show, plná pořádného bigbeatu a rokenrolu," doplnil Říha.